Bábovka je za mě přesně ten typ moučníku, který je ideální pro nedělní návštěvu. Připravit si ji můžete už během soboty a uvidíte, jak se do nedělní návštěvy krásně rozleží. A protože tento recept není postaven na třeném těstě, nemusíte se obávat toho, že by se vám nepovedla. Když dodržíte přesný poměr surovin, není na této bábovce co zkazit.
Co dát do bábovky, aby byla vláčná?
Aby byla tahle čokoládová bábovka dokonale vláčná a nevysušila vám pusu, důležité jsou dvě věci. Tou první je zakysaná smetana. Kouzelná ingredience, díky které bude těsto krásně vláčné, aniž by příliš zřídlo. Proto ji nezaměňujte za jogurt či jiný mléčný výrobek. Konzistence zakysané smetany v receptu hraje důležitou roli.
Druhou důležitou ingrediencí je kakaový prášek. Zní to trochu jako paradox, že? Ano, spoustu lidí je toho názoru, že kakao obecně dezerty vysušuje, ale není to pravda. Kvalitní holandské kakao je v tomto receptu lepší než rozpuštěná čokoláda. Vyzkoušela jsem obě varianty a překvapivě ta s rozpuštěnou čokoládou byla vysušenější a kakao tedy v tomto případě vyhrálo na plné čáře.

Proč není bábovka nadýchaná?
V tom může mít prsty hněd několik faktorů. Podle mě je nejčastější příčinou časté nebo moc brzké otevření trouby. Pokud troubu otevřete moc brzy v průběhu pečení, dostane se do trouby studený vzduch, který může způsobit, že se vám bábovka srazí. Buďte tedy trpěliví a vyčkejte alespoň těch 45 minut pečení, pak bábovku můžete poprvé zkontrolovat. Ale určitě ne dříve!
Jaká mouka patří do bábovky?
Pokud si potrpíte na extra nadýchanou bábovku, nahraďte v receptu hladkou mouku moukou polohrubou. Polohrubá mouka se totiž postará o to, že vaše bábovka bude mít dokonalou strukturu, vláčnost a nadýchanost. Jestliže ale polohrubou mouku po ruce nemáte, nic se neděje. Skvělou bábovku si upečete i z klasické hladké mouky.
Když už jsme u té mouky, není to jen o tom, zda sáhnete po hladké či polohrubé. Ona totiž není mouka jako mouka. Já jsem dlouhé roky pekla výhradně z mouky značky Babiččina volba. Posledních pár měsíců jsem ale přesedlala na mouku Předměřickou, a to je úplně jiná liga. Pokud máte možnost vybrat z různých značek a je mezi nimi i tato, rozhodně to musí být vaše první volba.
Jaká forma je nejlepší?
Nikdo asi nepochybuje o tom, že u bábovky je forma polovina úspěchu. Díky dobře zvolené formě dostane upečený moučník ten punc elegance, který od nedělní bábovky očekáváme. Já peču bábovku zásadně v hliníkové formě s nepřilnavým povrchem. Nejen, že hliník dobře vede teplo a bábovka se tak rovnoměrně propeče, ale také se dobře vyklápějí.
Nicméně aby se vám povedlo bábovku dobře vyklopit, nepodceňujte vymazání formy. Na nepřilnavou vrstvu není možné se spoléhat. A nechcete riskovat, že všechny suroviny, co jste do těsta použily, přijdou vniveč. Před každým pečením proto formu vždy důkladně vymažu máslem a vysypu moukou. Po celé ploše formy, aby ani jeden jediný záhyb nezůstal suchý. No a pak už jde o to jen bábovku vyklopit v ten správný čas.
- Nenechávejte bábovku zcela vychladnout ve formě. Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte ji 10 minut odpočívat. Pokud jste formu vymazali dobře, už v tento okamžik se bábovka od formy odlepí a vyklopíte ji bez větších problémů.
- Pokud se vám bábovka vyklopit nechce, namočte si utěrku do studené vody. Lehce ji poskládejte a položte na vrch formy. Za 2-3 minuty utěrku sundejte a zkuste formu zvednout. Bábovka by se vám měla vyklopit krásně.
Já doufám, že se vám bábovka podaří, hlavně půjde dobře vyklopit a pochutnáte si na ní tak moc, jako vždycky my. Já mám tuhle čokoládovou verzi občas radši než tu mramorovou klasiku.

Čokoládová bábovka
Pomůcky
- 1 forma na bábovku
- 1 kuchyňský robot nebo ruční mixér
- 1 větší mísa
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 75 g holandského kakaa
- 350 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g zakysané smetany (pokojové teploty)
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 4 vejce (velikost S, pokojová teplota)
- 1 shot espressa (cca 40ml)
- + máslo a mouka na vymazání formy
Postup
- Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
- Do velké mísy nejprve nasypte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a kakao. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily.
- K suchým ingrediencím nyní přidejte cukr, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu, změklé máslo, vejce a espresso. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače všechny ingredience společně vyšlehejte, aby se hezky spojily.
- Hotové těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Pokud špejle z bábovky vyleze suchá, máte dopečeno.
- Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
tal to byla nejbozejsi babovka co jsem jedla!zmizla dost rychle;)
Moc moc děkujuuuu :)))
Moc dobrá bábovka, děkuji za fajn chutný a rychlý recept.
Moc děkuju! 🙂
Naprosto skvělá bábovka, chutná jako kvalitní čokoláda, snadná na přípravu, nádherně se vyklopila.
Vyklopit bábovku je pokaždé tak trochu stres, tak jsem ráda, že vám šla vyklopit krásně 🙂 A moc děkuju, mám radost, že bábovka chutná.