Crinkles jsou skvělým receptem na vánoční cukroví, které si můžete upéct na poslední chvíli. Jejich příprava je snadná, rychlá a chutnají naprosto božsky. No a asi ani nemusím zmiňovat, že aniž byste se museli snažit, vypadají krásně a na vánočním stole se budou vyjímat!
V posledních letech si crinkles získaly velkou oblibu a není se čemu divit. Sušenky jsou jednoduché na přípravu, hotové za pár minut, na povrchu křupavé a uvnitř dokonale vláčné. Stačí se držet jen jednoho důležitého pravidla – s moučkovým cukrem v tomto případě rozhodně nešetřete. Jen tak docílíte krásně popraskané vzhledu.
Kuličky před upečením proto v moučkovém cukru obalte klidně dvakrát. Nestane se pak, že by se při pečení cukr rozpustil, a vy díky tomu získáte nádherně popraskané čokoládové sušenky. Přesně takové, jaké crinkles mají být.
Jak docílit těch nejlepších crinkles?
- Správné množství mouky a kakaa. V tomto případě platí, že si opravdu dejte záležet a dodržujte gramáž uvedenou v receptu. Příliš velké množství mouky nebo kakaa by sušenky vysušilo a zbytečně by se drobily.
- Nepřepečte sušenky. Až budete sušenky vyndávat z trouby, měly by na vás působit lehce nedopečeně. Jejich střed bude ještě trochu vlhké. Ale nebojte, ony se dopečou na horkém plechu ještě po vytažení z trouby. Až je pak budete jíst, budou perfektní!
- Použijte kakao s vysokým obsahem tuku. Kakao je jednou z přísad, které by mohlo vaše crinkles vysušit. Zkuste tedy sáhnout po kakau s vysokým obsahem tuku.
- Moučkový cukr je váš kamarád. Nebojte se v tomto případě na moučkovém cukru nešetřit. Právě díky cukru mají pak crinkles krásně popraskaný vzhled. Obalte je proto před pečením v cukru klidně dvakrát. Výsledek pak bude stát zato.
A pokud hledáte inspiraci na další recepty na cukroví, určitě nezapomeňte vyzkoušet také můj recept na linecké, perníčky nebo vanilkové rohlíčky.
Crinkles (popraskané čokoládové sušenky)
Pomůcky
- 1 velká mísa
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 254 g hladké mouky
- 22 g kakového prášku
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 57 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g bílého krupicového cukru
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 63 g moučkového cukru (na obalení)
Postup
- Do středně velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Máslo dejte do menšího hrnce a na plotně jej rozehřejte. Poté do másla přidejte oba druhy cukru a míchejte (ideálně gumovou stěrkou) dokud se všechny ingredience hezky nespojí a nechte vychladnout.
- Poté do máslové směsi postupně jedno po druhém přidejte vejce, mléko a vanilkový extrakt. Nakonec pomalu vmíchejte i suché ingredience.
- Těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte na 30 minut do lednice vychladit.
- Troubu předehřejte na 175°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na 18 stejných kuliček. Do menší mísy dejte moučkový cukr a každou kuličku v něm štědře obalte.
- Sušenky pak pečte v předehřáté troubě cca 12 až 14 minut. Na plechu je pak nechte ještě 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku úplně vychladnout.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.