Zařaďte do svého jídelníčku tyto těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny. Recept je doslova ztělesněním jednoduchosti. Je proto ideální pro ty, kteří hledají chutný a zdravý způsob, jak zvýšit váš příjem zeleniny. Omáčka je krémová, bohatá na živiny a dokonce je vhodná i do mrazáku, což z ní dělá skvělou volbu pro rychlou večeři během hektických dní.
Co tento recept činí opravdu výjimečným, je jeho bohatost na barvy a chutě. Pečená zelenina, jako jsou papriky, rajčata a mrkev, se promění v omáčku plnou hloubky a aroma. Výsledná omáčka je krémová, jemná a plná chuti.
Tento recept je také skvělým způsobem, jak ‚propašovat‘ více zeleniny do jídelníčku vašich dětí, aniž by si toho všimly. Přidejte proto tento recept do vašeho repertoáru a užijte si zdravou a chutnou večeři, která potěší každého člena rodiny.
Tipy pro pečení zeleniny
Pečení zeleniny je umění, které přináší do vašich pokrmů zcela nový rozměr. Klíčem k úspěchu je použití správné techniky a pár jednoduchých triků. Začněte vždy s čerstvou, kvalitní zeleninou. Před pečením ji důkladně umyjte a nakrájejte na stejně velké kousky, aby se zelenina pekla rovnoměrně.
Při pečení je důležitá také teplota – ideální je pečení při vysokých teplotách (mezi 200 a 220 stupni Celsia), což zelenině dodá krásnou karamelizovanou kůrčičku, aniž by ztratila svou šťavnatost. Nezapomeňte zeleninu před pečením pokapat kvalitním olivovým olejem a osolit, což zvýrazní její chuť.
Další skvělý tip pro pečení zeleniny spočívá v použití bylinek a koření. Například rozmarýn, tymián nebo čerstvý oregano přidají zelenině výraznou chuť a aroma. Pro pikantnější variantu zkuste přidat trochu česneku nebo chilli vloček.
Důležité je také nezapomenout na čas – zelenina s pevnější strukturou, jako je mrkev nebo brambory, potřebuje delší dobu pečení než jemnější zelenina, jako jsou papriky nebo cukety. Věnujte pozornost také tomu, aby měla zelenina na plechu dostatek místa. Tím se zajistí, že se bude rovnoměrně péct a nebude spíše vařena v páře.
Máte rádi jednoduché rychlé recepty? Pak zkuste také moje Kuře s noky v citronové omáčce!
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 tyčový mixér
Ingredience
- 400 g nevařených těstovin
- 300 g rajčat
- 1 velká cibule
- 2 větší mrkve
- 3 červené papriky
- 2 celé česneky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky chilli vloček (lze vynechat)
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 200 g cottage sýru
- 200 ml smetany
- strouhaný parmezán k servírování
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C. Zeleninu si nakrájejte na větší kousky, cibuli nakrájejte na klínky a každý česnek shora zakrojte.
- Zeleninu rozprostřete na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a ochuťte sušeným oreganem a chilli vločkami. Důkladně promíchejte a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 45 minut.
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Těstoviny slijte a část vody z těstovin si dejte stranou.
- Upečenou zeleninu (kromě česneku) přendejte do většího hrnce (počítejte s tím, že v tomto hrnci pak budete omáčku míchat s těstovinami, tak aby se vám vše do hrnce vešlo).
- Pečený česnek vymačkejte a přidejte k zelenině. Do hrnce pak vlijte také smetanu, přidejte bazalku a cottage sýr. Pomocí tyčového mixéru pak omáčku vymixujte dohladka.
- Do rozmixované omáčky přidejte uvařené těstoviny a pořádně promíchejte. Pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá, přilijte do omáčku trochu vody z těstovin.
- Podávejte posypané nastrouhaným parmezánem. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.