Tahle rybí pomazánka mi často zachraňuje oběd, když nestíhám a zároveň mám skoro prázdnou lednici. Konzervu rybiček mám totiž ve spíži v zásobě snad vždycky. Stejně jako trochu zvadlé bylinky. Bylinková zahrádka je totiž zatím v procesu, a tak se musím spolehnout na ty kupované. Vždycky jich ale koupím víc, než zvládnu včas zpracovat. A to včas myslím do druhého dne, protože ať zkouším cokoliv, málokdy ty bylinky vydrží čerstvé déle.
Ale to by bylo na samostatný článek. Teď zpátky k receptu. Mohu to vůbec nazývat receptem? Pro mě je to totiž takové zbytkové jídlo. Pár ingrediencí, většinou je dávám úplně od oka a moc nad tím nepřemýšlím. Pro vás jsem ale tentokrát ingredience spočítala, navážila, abyste si pomazánku mohli připravit taky.
Rybí pomazánka je extrémně variabilní. Upravit si jí můžete podle sebe, ale jestli bych doporučila něco opravdu dodržet, tak je to 1:1 poměr rybiček ve vlastní šťávě a v oleji. A klidně bych se držela i poměru jedny sardinky a jeden tuňák. Pokud si pomazánku totiž zkusíte připravit jen z tuňáka ve vlastní šťávě, bude jí chybět šmrnc. A bude trochu nudná. Sardinky mají navíc vysoký obsah Omega 3 mastných kyselin, kterých má většina z nás zoufalý nedostatek. Touhle cestou je tedy můžete aspoň trochu dohnat.
A jestli vás recepty na pomazánky baví, mám na blogu minimálně dvě další, které rozhodně doporučuju vyzkoušet. Je to tahle Pikantní vajíčková pomazánka nebo klasická vajíčková pomazánka, kterou nám doma připravuji alespoň jednou do měsíce.

Jednoduchá rybí pomazánka
Ingredience
- 1 konzerva sardinek v oleji
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 50 g řapíkatého celeru
- 2 hrsti bylinek (kopr, petržel, máta..)
- 140 g řeckého jogurtu
- 1/2 citrónu
- 1 lžička Worcestershire omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Řapíkatý celer nakrájejte nadrobno, bylinky nasekejte.
- Do misky dejte obě rybí konzervy, přidejte řecký jogurt, kůru a šťávu z citrónu, Worcestershire omáčku, hořčici a promíchejte.
- Přidejte do misky řapíkatý celer a bylinky, znovu promíchejte a dle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte jako pomazánku na pečivu, s knackebrotem nebo třeba jen s kousky zeleniny.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.