Čokoládové brownies

Tohle je ten NEJLEPŠÍ recept na klasické čokoládové brownies, který jste kdy vyzkoušeli.

Rating: 5.00
(2)
Autor: Anička
23. 8. 2021

Tohle je ten NEJLEPŠÍ recept na klasické čokoládové brownies, který jste kdy vyzkoušeli. Jakmile jej jednou upečete, už ho nikdy nebudete chtít připravovat jinak. Jsou velmi snadné na přípravu a mnohem lepší než kterékoliv kupované. Střed je krásně mazlavý s bohatou čokoládovou chutí. Na povrchu je ale krásně křupavé a lesklé. Prostě takové, jaké má správné brownies být. A vsadím se, že všechny ingredience máte právě teď v kuchyni!

Recept na tohle brownies jsem vychytávala opravdu dlouho. Vždycky, když jsem totiž brownies dělala doma, nebylo to ono. Chtěla jsem, aby bylo uvnitř vláčné. Chuť aby byla dostatečně čokoládová. A nesměly chybět křupavé okraje a lesklý povrch. Recept jsem proto musela hned několikrát upravovat a testovat. Podařilo se nakonec vyvážit poměr surovin tak, že je brownies přesně podle mých představ. Ale kdo by se vlastně zlobil. Proces neustálého ochutnávání a testování nebyl vůbec špatný.

Čokoládové brownies

A jak si tedy připravit dokonalé čokoládové brownies doma?

  • Čokoláda. První věc, kterou jsem u brownies musela vychytat, byla jeho textura. Chtěla jsem, aby bylo opravdu sametově křehké a vláčné. Úplně jsem proto v receptu vynechala kakaový prášek. Kakao způsobí, že bude výsledné brownies sušší a drobivé. To jsem u tohoto receptu nechtěla. Čokoládovou chuť v tomto receptu získáme pouze z čokolády. Dejte si proto záležet na jejím výběru.
  • Cukr. V tomto receptu používám kombinaci třtinového a klasického bílého cukru. Třtinový cukr v sobě obsahuje melasu. Ta přispívá k vlhkosti výsledného produktu. Napomáhá tedy tomu, aby naše čokoládové brownies bylo dokonale křehké a vláčné.
  • Vejce. V receptu kromě celých vajec přidávám také extra žloutek navíc. Napomáhá to opět křehkosti a vláčnosti brownies. Navíc doporučuji vejce použít vytažené rovnou z lednice.
  • Forma na pečení. Občas jsem slyšela, že ani po 35 minutách bylo brownies stále nedopečené. Většinou to bylo způsobeno tím, že jste brownies pekli ve skleněné formě. Já pro tenhle recept skleněnou formu nedoporučuji. Doporučuji použít klasickou kovovou tmavou formu, kterou vyložíte pečicím papírem.

Máte rádi jednoduché a rychlé recepty? Pak musíte vyzkoušet recept na ty nejlepší jablečné taštičky z listového těsta. Jsou hotové za pár minut a neskutečně dobré. Proto taky za dalších pár minut většinou i zmizí ze stolu. Recept je zde.

Čokoládové brownies

Čokoládové brownies

5 from 2 votes
Tohle je ten NEJLEPŠÍ recept na klasické čokoládové brownies, který jste kdy vyzkoušeli. Jakmile jej jednou upečete, už ho nikdy nebudete chtít připravovat jinak.
Počet porcí 16 kusů
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 čtvercová zapékací mísa
  • 1 ohnivzdorná miska (pro přípravu vodní lázně)
  • 1 velká mísa

Ingredience
  

  • 75 g čokoládových peciček
  • 200 g hořké čokolády
  • 170 g másla
  • 3 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g bílého krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup
 

  • Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C. Mezitím vyložte čtvercovou zapékací misku pečicím papírem a nechte na dvou protilehlých stranách trochu přesah. To vám pak usnadní vyndání brownies z formy.
  • Ve středně velké ohnivzdorné míse smíchejte hořkou čokoládu, čokoládové pecičky a máslo. Rozpusťte je ideálně ve vodní lázni. Využít můžete i mikrovlnou troubu, ale já osobně doporučuji dát si tu práci a čokoládu rozpustit ve vodní lázni. Jakmile je čokoládová směs hladká a všechny ingredience jsou propojeny, dejte ji stranou, aby mírně vychladla.
  • Ve velké míse vyšlehejte vejce, žloutek oba druhy cukru a vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte tak, aby se všechny suroviny dobře spojily a směs začne světlat, tzv. do pěny.
  • Postupně do této směsi přidávejte rozpuštěnou čokoládovou směs a průběžně šlehejte, aby se vše důkladně spojilo. Čokoládovou směs tedy přidávejte po částech a další přidejte vždy až poté, co jste tu předchozí dostatečně spojili a zašlehali do ostatních ingrediencí.
  • Přisypte hladkou mouku a špetku soli a nyní již zapracujte opatrně kuchyňskou stěrkou. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali – míchejte opravdu jen tak, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
  • Hotové těsto na brownies nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte 35-40 minut, nebo dokud vám test špejlí, kterou zapíchnete do středu brownie, nevyjde jen s malými drobky (nečekejte, až budete mít špejli úplně suchou, brownie by pak bylo přepečené). Po upečení nechte brownies v misce zcela vychladnout na mřížce a poté jej vyjměte z formy a nakrájejte na čtverečky.

Poznámky

Před krájením nechte brownies zcela vychladnout. Může vás to lákat a určitě ho budete chtít ochutnat ještě teplé, ale opravdu počkejte, než úplně vychladne. Bude mnohem lépe držet pohromadě.
Pokud dáváte přednost jemnější čokoládové chuti, můžete hořkou čokoládu nahradit mléčnou.
Vejce a cukr důkladně vyšlehejte. To je rozhodující krok k získání lesklého, popraskaného povrchu. Když do receptu přidáte cukr, šlehejte ho spolu s vejci, dokud směs výrazně nezesvětlá a nebude mít strukturu poněkud připomínající pěnu.
Nakrájené brownies skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 4 dny.
Kalorie: 280kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Cukroví, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Přidat komentář

  1. Jana Kopečková says:

    5 stars
    Výborný recept!👍 Jen mi po vytažení z trouby celkem klesl, je to běžné?

    1. Moc děkuju! 🙂 Občas se stane, že brownies na středu po vytažení z trouby klesne. Je to způsobeno přemícháním těsta, což se u brownies bohužel stane docela lehce. Naštěstí to ale nemá žádný vliv na chuť! 🙂

  2. Michaela Kurečkova says:

    Chuť perfektní, ale taky mi klesl, to prešlehání se mysli vejce s cukrem nebo až s tou čokoládou?? A prosím jak velký plech??

    1. Ano ano, jak vejce s cukrem, tak čokoláda. Když má brownies moc vzduchu, naběhne a pak po vytažení spadne. Ale ono může spadnout moc velkou a prudkou změnou teploty po dopečení, případně když je střed hodně nedopečený, taky pak může střed propadnout. Doufám ale, že i když spadlo, tak na chuť to vliv nemělo 🙂

  3. Andrea says:

    5 stars
    Hodně žravé 😁díky za tento recept a ukládání ke svým oblíbeným 🤩

    1. Hodně žravé – ano, přesně tak bych to brownies popsala i já 😁 jsem moc ráda, že se recept stane stálicí a neděláte ho naposledy!

  4. Veronika says:

    Dobry den, kolika procentní čokoládu jste na recept použila prosím?

    1. Já domů nejčastěji kupuju 70% čokoládu od Lindt, takže z té brownies peču vlastně skoro vždy 🙂

  5. Mám horkovzdušnú fritézu od Tefalu, vedela by ste mi odporučiť čas a stupne pečenia v nej? ďakujem

    1. Přiznám se, že jsem brownies v horkovzdušné fritéze ještě nezkoušela připravovat, tak si netroufám v tomto směru radit 🙁

  6. Iveta says:

    jaký rozměr formy prosím máte? Nemám kovovou čtvercovou, tak uvažuji o klasické dortové, jen přemýšlím, jaký průměr použít. Díky 🙂

    1. Pak bych šla klidně do klasické dortové cca o průměru 24cm 🙂

  7. Veronika says:

    Dobrý den, mám doma nádobu pouze 32,5 x 22,5, dala by se taky použít? Popřípadě mám ingrediencí použít více? Moc děkuji

    1. To určitě půjde taky jen budete mít brownies nižší, což je vlastně škoda. Použila bych tedy více ingrediencí, cca o 1/4. Tedy každou ingredienci x 1,25 🙂

      1. Veronika says:

        moc vám děkuji za radu

  8. skvelý recept 🫰🏼 zvyknem prihodiť pred dopečením lyo maliny, dáva to príjemný kyselkavý doťuk

    1. lyo maliny jsou super nápad! Moc děkuju 🤍 jsem ráda, že brownies chutná.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close