Banánový chlebíček je jedním ze základních receptů, ke kterému se všichni rádi vracíme. Je skvělý nejen jako moučník k odpolední kávě. Když ho doplníte řeckým jogurtem či tvarohem, poslouží také jako skvělá a vyvážená sladká snídaně nebo svačina.
Neustále zkoušet něco nového a neokoukaného má něco do sebe. Nakonec se ale stejně nejčastěji vracíme k těm základním osvědčeným receptům. Proto jsem si dneska uvědomila, že se chci na mém blogu více věnovat právě těmto receptům. Těm, které lidé hledají, ke kterým se rádi vracejí, a na které se mohou vždy spolehnout. A pak mi došlo, že mi na blogu chybí recept na úplně obyčejný banánový chlebíček.
Říkám obyčejný, ale nebyla bych to já, kdybych vám tu teď sepsala recept na banana bread, který už dávno znáte. Chtěla jsem, aby byl recept jednoduchý, a přitom měl šmrnc. Aby chutnal jako klasický banánový chlebíček a zároveň na něm bylo něco, díky čemu si vzpomenete právě na tenhle konkrétní recept.
Protože ale mluvíme o základních receptech, které si doma může připravit každý, chtěla jsem se držet základních ingrediencí. Neexperimentovat a nezařazovat ingredience, které byste doma třeba těžko hledali. Koření, které ne vždy máme po ruce. Nic takového. Naopak jsem se zaměřila na svatý grál domácího pečení – máslo. Jen do receptu použijeme jeho trochu jinou tvář, hnědé máslo.
Příprava hnědého másla
O ten správný šmrnc a specifickou chuť se u mého receptu zasloužilo hnědé máslo. Hnědé máslo je velice oblíbené především ve francouzské kuchyni. A není se čemu divit, má intenzivní oříškovou nejen chuť, ale i vůni. Až ho ucítíte, vybaví se vám vůně pražených ořechů a všech vašich oblíbených karamelových dezertů. A přesně tuhle chuť my promítneme i do našeho chlebíčku.
Příprava je vlastně docela jednoduchá. Důležité je na máslo nezapomenout a těch pár minut ho opravdu sledovat, abyste ho nepřipálili. Máslo nakrájejte na menší kousky a dejte do pánve. Na středním plameni jej začněte pomalu zahřívat. Až se máslo úplně rozpustí a začne se na jeho povrchu tvořit pěna, snižte plamen a začněte máslo míchat (ideálně gumovou stěrkou).
Za neustálého míchání můžete pozorovat, jak se postupem času barva másla mění. Než dokonale zkaramelizuje, trvá to asi jen 3-5 minut. Jakmile máslo získá tmavě hnědou barvu, odstavte jej ze sporáku a přelijte do žáruvzdorné nádoby, kde zastavíte proces dalšího ohřívání. Máslo pak nechte vychladit a můžete s ním dále pracovat jako s klasickým máslem.
A co mě na receptu baví nejvíc? Ta flexibilita!
Banánový chlebíček je ideální recept, do kterého můžete zapojit svou kreativitu a přizpůsobit si ho tak, jak ho máte nejraději! Milujete vlašské ořechy? Nebojte se je použít! Nasekejte nahrubo 1-2 hrsti vlašských ořechů a přidejte je v posledním kroku do těsta. Milovníci čokolády mohou hrst (nebo i dvě) nasekaných ořechů nahradit čokoládovými kousky nebo nasekanou hořkou čokoládou. Fantazii se zde meze nekladou.
Jen vždy buďte opatrní s množstvím přidaných ingrediencí. A přidávejte je vždy až v posledním kroku, poté, co jsou již všechny přísady důkladně smíchány. Pomocí kuchyňské stěrky ingredience jen zlehka zapracujte do těsta a pak ji přelijte do formy a dejte péct.
Tak na co ještě čekáte? Myslím, že je nejvyšší čas pustit se do pečení!
Ten nejjednodušší banánový chlebíček
Pomůcky
- 1 forma na chlebíček
- 1 pánev
- 1 hluboká mísa
Ingredience
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
- 120 g másla
- 160 g cukru
- 2 velká vejce
- 3 banány (cca 350g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Formu na chlebíček si vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 185°C. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Dobře promíchejte a odložte stranou.
- Připravte si hnědé máslo. Ve velké pánvi nejprve na středním plameni rozpusťte máslo. Zahřívejte, dokud máslo nezačne bublat a nahoře se netvoří bílá pěna. Za stálého míchání nechte máslo zkaramelizovat (získá krásnou karamelovou barvu). Trvá to cca 3-5 minut.
- Hnědé máslo přelijte do velké mísy a pomocí metličky chvíli šlehejte, aby se trochu vychladilo. Poté do mísy přidejte cukr a promíchejte.
- Vejce rozklepněte a přidejte do máslové směsi. V tomto kroku přidejte také vanilku a pomocí metličky vyšlehejte těsto do hladka.
- Banány oloupejte a přidejte k ostatním ingrediencím. Pomocí vidličky je nahrubo rozmačkejte. Nemusíte je rozmačkat úplně do hladka, naopak kousky banánu pak chlebíčku přidají krásnou texturu.
- Připravené suché ingredience vsypte do mísy a pomocí stěrky zapracujte do těsta. Míchejte jen tak dlouho, aby se všechny ingredience krásně spojily.
- Těsto vlijte do připravené formy na chlebíček a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 50-55minut. Před vytažením chlebíčku z trouby proveďte test špejlí, kterou byste měli vytáhnout zcela suchou.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.