Klasické české recepty jsou super a naprosto je miluji. Ale upřímně, kdo z nás má na jejich přípravu během pracovního týdne čas. Já bohužel většinou ne, takže vždy ocením recepty, které jsou snadné na přípravu a ideálně hotové do 30 minut. No a přesně takové je toto kuře na smetaně. Podávat ho můžete s třeba bramborovým pyré, ale i s obyčejnou rýží bude naprosto skvělé.
Jaké ingredience budete potřebovat?
- Kuřecí maso. Kuřecí prsa jsou pro tento recept ideální volbou, a to díky své jemné chuti a textuře. Pokud však máte raději bohatší a plnější chuť, můžete bez problému sáhnout i po kuřecích stehnech. Jen je dle toho potřeba upravit do délku vaření.
- Máslo. Máslem během vaření většinou nic nezkazíte, ba naopak. A stejné je to i u tohoto receptu. Máslo dodá omáčce bohatost a hloubku.
- Smetana. Smetana omáčku krásně zjemní, jen si na ní dejte pozor. Až ji budete do omáčky přidávat, neměla by být studená. Studená smetana by se v horké omáčce mohla srazit.
- Česnek. Pokud si v česnekové chuti libujete, můžete pro přípravu receptu použít stroužků i více. Pokud byste se česnekové chuti chtěli vyhnout, klidně použijte pouze 1-2 stroužky. A pokud se obáváte česnekového dechu, jednoduše z každého stroužku vyjměte střední část. Jeho aroma by tak mělo být výrazně sníženo.


Kuře na smetaně s česnekem
Toto kuře na smetaně a česneku je rychlý a snadný recept, který nejen že skvěle vypadá, ale také chutná. Na jeho přípravu vám bude stačit jen několik málo ingrediencí, takže je to ideální rodinná večeře na konci dlouhého dne.
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
- 1 velká vařečka
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 1 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
Na omáčku
- 30 g másla
- 125 ml kuřecího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 50 g strouhaného parmezánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si připravte maso. Z obou stran jej osolte, opepřete a dochuťte sladkou paprikou a sušeným tymiánem.
- V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a kuřecí prsa na pánvi z obou stran dozlatova orestujte. Doba je odvislá od velikosti kuřecích prsou, ale počítejte cca 3-5 minut z každé strany.
- Jakmile je kuře hotové, odložte jej stranou a do stejné pánve, ve které jste kuřecí prsa vařili dejte 30g másla, přilijte teplý vývar a promíchejte.
- Do omáčky poté přidejte prolisovaný česnek a vařte 1-2 minuty, aby se omáčka lehce zredukovala.
- Do omáčky nyní vmíchejte smetanu (dejte pozor, aby měla pokojovou teplotu a nepoužili jste smetanu přímo vytaženou z lednice), přidejte dijonskou hořčici a na mírném plameni vařte do lehkého zhoustnutí cca 2-3 minuty.
- Jakmile je omáčka hotová, vmíchejte do ní nastrouhaný parmezán, přidejte také kuřecí prsa a nechte vše společně ještě 2 minuty vařit, aby se chutě hezky propojily. Podávejte ideálně s bramborovým pyré a čerstvým zeleninovým salátem.
Poznámky
Smetana. Smetana se při pokojové teplotě snadněji spojí s ostatními ingrediencemi v omáčce. Když přidáte studenou smetanu přímo z lednice do horké omáčky, může to způsobit, že se smetana srází a zbytečně tím zkazíte celou omáčku.
Skladování. Kuře na smetaně s česnekem si můžete připravit dopředu, abyste si usnadnili všední večery. Uvařené kuře s omáčkou uchovávejte v chladničce (aby se kuře nevysušilo) až 3 dny.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.