Kuře s noky v citronové omáčce je asi nejpopulárnější recept na mém blogu. A není se čemu divit. Jídlo je hotové za 20 minut, připravuje se na jedné pánvi a je neuvěřitelně dobré. Je to proto ideální recept, když v týdnu nemáte moc času na vaření, ale i tak si chcete připravit něco dobrého.
Noky se navíc vaří rovnou v omáčce, takže opravdu nepotřebujete nic víc, než jen jednu pánev. A co oceníte během náročného týdne víc, než minimum špinavého nádobí, a tím pádem víc času pro sebe?
Jen si to představte. Noky měkké jako obláček, připravené v sametově krémové omáčce, servírované s lehce pikantním šťavnatým kuřecím masem. A právě ta omáčka vyzdvihne tohle jídla na úplně jinou úroveň. Až by člověk skoro nevěřil tomu, že je možné tak dobré jídlo uvařit doslova za pár minut.
Užitečné tipy, jak si připravit to nejlepší kuře s noky
- Nepoužívejte čerstvé, doma připravené noky. U tohoto receptu se paradoxně držte toho, že kupované noky jsou opravdu lepší než ty domácí. Čerstvé domácí noky jsou křehké a hodně jemné. Vzhledem k tomu, že u tohoto receptu vaříme vše v jedné pánvi, mohly by se vám noky rozpadat.
- Smetana. Až budete do omáčky přidávat smetanu, dejte si pozor na to, aby měla pokojovou teplotu. Pokud byste jí přidali rovnou z lednice, omáčka by se vám mohla srazit.
- Parmezán. Samozřejmě, že můžete použít už předem nastrouhaný. Já ale doporučuji nastrouhat ho čerstvý. Lépe se vám v omáčce rozpustí a ta pak bude jemnější a krémovější.
Kuře s noky v citronové omáčce
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 500 g bramborových noků
- 2 velká kuřecí prsa (cca 500g)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného oregána
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- šťáva z jednoho citronu (pokud máte rádi jemnější omáčku, přidejte šťávu pouze z 1/2 citronu)
- 240 ml kuřecího vývaru
- 240 ml smetany ke šlehání
- 100 g parmezánu
Postup
- Nejprve si kuřecí prsa rozdělte na polovinu a z každé strany je důkladně osolte, opepřete a okořeňte paprikou a oregánem.
- Ve velké pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte lžíci másla a z každé stany kuřecí prsa hezky orestujte dozlatova. Trvá to cca 3 minuty z každé strany, záleží na tom, jak silné plátky kuřecích prsou jste si připravili.
- Kuřecí prsa vyndejte z pánve a ve stejné pánvi nejprve orestujte prolisovaný česnek. Přidejte šťávu z citronu, kuřecí vývar a smetanu a přiveďte k varu.
- Jakmile se omáčka začne vařit, přidejte nastrouhaný parmezán, noky a důkladně promíchejte. Přikryjte poklicí a vařte cca 3-5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne a noky se v omáčce neuvaří.
- Nakonec do pánve vraťte kuřecí prsa, společně nechte povařit ještě 3-4 minuty, aby se chutě hezky spojily a můžete podávat. Doporučuji servírovat s extra parmezánem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.