Tohle pomalu dušené hovězí maso je dokonalým příkladem toho, jak lze připravit skvělé jídlo z pár základních a běžných surovin. Jen to chce trochu trpělivosti. Maso si můžete připravit ráno, za 15 minut je příprava hotová, a pak ho jen necháte pomalu dusit na plotně, zatímco si budete zařizovat vlastní věci. Odpoledne se k hrnci vrátíte a naprosto dokonalý oběd nebo večeře je na stole. No nezní to jako idylka?
Jak na dušené hovězí, aby bylo dokonalé?
Budete se možná divit, ale základ celého pokrmu nestojí na dlouhém dušení. Ta nejdůležitější část stojí na správné přípravě masa. Abych byla přesná, tak na jeho prvotním opečení. Během tohoto kroku vzniká chuťový základ celého jídla, a proto ho určitě nepodceňujte. Maso by po opečení mělo být krásně zlatavé a lehce zkaramelizované. Toho docílíte, když maso budete opékat zprudka (ale OPATRNĚ) a po menších dávkách. Když hrnec masem přeplníte, abyste si ušetřili čas, maso se začne dusit a vy máte po parádě.
Pokud si tedy opravdu chcete ušetřit nejen čas, ale i námahu a vlastně i nervy, celý proces si odpracujte už na začátku, abyste pak zbytek vaření měli skoro bez práce. Nebudete si pak muset lámat hlavu nad tím, jak maso v závěru dochutit nebo co mu asi tak chybí. Pokud maso dobře opečete, bude výsledek dokonalý.
Stejnou práci si pak dejte se zeleninou. I ta by měla chytnou hezkou barvu, a ve spojení s rajčatovým protlakem pak i zlehka zakaramelizovat. Pak už jen maso se zeleninou podlijte vývarem a passatou, dochuťte a o jídlo se dalších pár hodin nemusíte vůbec starat.
Počítejte s tím, že v základu je omáčka k masu poměrně řídká. Pokud máte radši hustší konzistenci, není to žádný problém. Maso po uvaření vyjměte z omáčky a omáčku nechte odkrytou zredukovat do té konzistence, jakou máte rádi.
A ještě poslední věc – v receptu sice uvádím, že se maso bude dusit 4 hodiny, ale čas je tady individuální. Některé kousky masa vám krásně změknou dříve, jiné zas budou potřebovat času o trochu víc. Nezbývá vám tedy nic jiného, než maso po nějaké době vyzkoušet. Doba dušení se totiž odvíjí od stáří masa, resp. zvířete, ze kterého jste maso pořídili. Čím je maso starší, tím delší dobu potřebuje, aby změklo.
Po jakém hovězím v obchodě sáhnout?
Já v receptu použila hovězí krk. A vlastně ho na tento recept používám nejčastěji. Ale pokud zrovna nebude v nabídce, na dušení je skvělá také hovězí plec, hovězí kýta nebo hovězí pupek. Teoreticky je na dušení vhodná i hovězí kližka, ale tu si schovejte raději na guláš.
Dušené hovězí maso
Pomůcky
- 1 litinový hrnec
Ingredience
- 1,5 kg hovězího krku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžička mletého pepře
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce Worcestershire omáčky
- 500 ml hovězího vývaru
- 400 ml rajčatové passaty
- 3 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
K podávání:
- bramborová kaše
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Polovinu oleje rozehřejte ve velkém těžkém hrnci na středním plameni. Maso osolte, opepřete a opékejte po částech tak, aby se hezky zprudka opeklo a zkaramelizovalo. Podle potřeby olej přidávejte, ale pozor hrnec nesmí být příliš plný, jinak se maso začne dusit. Opečené maso vyndejte z hrnce a dejte na talíř.
- Do hrnce dejte 2-3 lžíce vody a seškrábněte ze dna všechny připečené a lepkavé kousky.
- Nyní do hrnce dejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, řapíkatý celer a mrkev. Zlehka orestujte a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a nechte 1-2 minuty zkaramelizovat.
- Maso vraťte zpět do hrnce a zalijte ho passatou, vývarem, dochuťte tymiánem, bobkovými listy a Worcestershire omáčkou. Přiklopte a na mírném plameni maso pomalu duste cca 4 hodiny.
- Před podáváním si kukuřičný škrob rozmíchejte ve 3 lžících vody. Přilijte do omáčky a promíchejte. Nechte ještě zlehka 10-15 minut povařit a v případě potřeby dochuťte solí. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší, výborné je maso ale i jen tak s chlebem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Dobrý den,Aničko.
Ještě jsem nikdy nikomu nic nekomentovala,ale už musím.Dnes jsem vařila další váš recept, dušené hovězí a bylo to vynikající. A už po druhé jsem pekla mrkvový dort,který je fantastický.Zkouším vaše recepty a ráda Vás sleduji jste moc fajn.
O to víc si takového komentáře vážím. Pro mě je to krásná zpětná vazba a moc Vám děkuji :))
Úžasný recept všetko sa vari samo, všetci sa zalizovali nebolo vôbec potrebné ani zahustiť skrobom zeleninka to pekne zahustila👌 odporúčame vyskúšať 😉
A já moc děkuju <3 jsem ráda, že moc chutnalo!