Fenyklový salát s hruškou je můj první recept v roce 2025. Takže je asi na místě nejprve popřát vše nejlepší a nejchutnější do nového roku! Já ho upřímně začala v dost pozitivní notě, tak doufám, že se mě tahle nálada a rozpoložení bude držet. A že rok 2025 pro mě bude zlomový, krásný a po všech stránkách úspěšný.
S příchodem nového roku se ale pojí i novoroční předsevzetí. A pokud mě nějakou dobu sledujete, víte dobře, že to není nic pro mě. Zaprvé, většina novoročních předsevzetí selže. Zadruhé, příchod nového roku pro mě vůbec nemá ten správný „vibe“ změny. Osobně bych si něco takového raději naplánovala na začátek jara. Když se příroda a vše kolem nás probouzí, mění. A ostatně i my se často dostáváme z takové té zimní deprese.
Ale co už. My tu nejsme od novoročních předsevzetí, ale kvůli receptům, že? Dnešní recept na fenyklový salát odráží moje nastavení na tento rok. Chci se víc zaměřit na sezónní potraviny, protože to má hned několik benefitů. Sezónní potraviny jsou nutričně bohatší, lépe chutnají a současně jsou také levnější. A fenykl, hrušky, ale i rukola mají sezónu právě nyní, tak proč si z nich nepřipravit skvělý fenyklový salát!
A jak si můžete tento fenyklový salát ještě vylepšit?
- Vyměňte vlašské ořechy za pistácie nebo dýňová semínka.
- Doplňte rukolu o další druh vámi oblíbeného salátu. Co třeba přidat polníček nebo pár listů křupavého římského salátu?
- Přidejte mátu a rozdrobenou fetu. Tím salát krásně osvěžíte.
Salát může skvěle posloužit nejen jako příloha, ale i jako plnohodnotné jídlo. Když si k němu připravíte například kousek bílé ryby, perfektní večeře je na světě. A protože nemá zrovna velkou dávku sacharidů, zbyde vám i prostor na kousek čokolády jako dezert. No není to perfektní?
Pokud byste však své novoroční předsevzetí chtěli vzít vážně a máte za cíl zaměřit se na zdravější stravování, mám pro vás pár receptů, které můžete vyzkoušet. A možná i díky kterým u zdravého stravování ještě rádi zůstanete. Co třeba zkusit Těstovinový salát bez majonézy nebo mé oblíbené Marocké kuře s cizrnou?
Fenyklový salát s hruškou a ořechy
Pomůcky
- 1 mandolína
- 1 salátová mísa
Ingredience
- 1 bulva fenyklu
- 2 menší hrušky
- 1 hrst vlašských ořechů
- 2 hrsti rukoly
Na zálivku:
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř na dochucení
Na dokončení:
- čerstvá máta (lze vynechat)
- feta (lze vynechat)
Postup
- Fenykl si rozkrojte napůl, ořízněte stonky a na mandolíně ho nakrájejte na tenké plátky a vložte do salátové mísy.
- Hrušku rozkrojte také napůl a nožem či mandolínou ji nakrájejte na cca 3mm široké plátky. Ty pak rozkrojte vždy na čtvrtiny a přidejte k fenyklu.
- Rukolu důkladně propláchněte. Vlašské ořechy zlehka opečte na pánvi a poté je nasekejte nahrubo a přidejte společně s rukolou do salátu.
- Všechny ingredience na zálivku důkladně promíchejte, aby vám vznikla jemná emulze.
- Salát přelijte zálivkou, důkladně promíchejte a pokud chcete, zakončete pár lístky máty a rozdrobenou fetou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.