Křupavý květák s pikantní majonézou

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
3. 2. 2025

Pokud milujete klasický český obalovaný květák, pak si zamilujete tuhle jeho asijskou verzi s pikantní majonézou. Květák je marinovaný v sójové omáčce, která mu dodá osobitou chuť a v kombinaci s majonézou je to doslova nebe v puse.

Proč mám tenhle recept na květák tak ráda?

Za prvé, ta KŘUPAVOST. Nic se nevyrovná tomu, když se zakousnete do dokonale obaleného květáku, který pod vašími zuby jemně křupne. Já to prostě miluju. Za druhé, pikantní majonéza. Klasický dip je fajn, stejně tak je super tatarka nebo kečup. Ale tady se bavíme o něčem, co dodá jídlu lehkost, pikantnost a jiskru. Uvidíte, že s touhle pikantní majonézou bude mít květák ještě úplně jiný rozměr. A za třetí, je to jednoduché, rychlé a garantuju, že se po tom zapráší.

Jenom si představte, jak si vezmete to první sousto, namočíte ho do pikantní majonézy a hned vám v ústech exploduje dokonalá kombinace chutí. Je to křupavé, šťavnaté, jemně pikantní, ale ne natolik, aby vám slzely oči – prostě akorát, abyste chtěli další a další.

květák

Jak si recept můžete ještě vylepšit?

  • Použijte na obalování hladkou mouku smíchanou s trochou kukuřičného škrobu – zajistíte si tím ještě křupavější výsledek!
  • Přidejte do vajec trochu perlivé vody – bublinky udělají trojobal o něco lehčí a vzdušnější.
  • Pokud se chcete vyhnout smažení a nemáte horkovzdušnou fritézu, upečete květák v troubě na 200 °C do zlatova. Nezapomeňte ho ale v průběhu pečení 2-3x otočit, ať se opeče hezky rovnoměrně.
  • Pikantní majonézu si přizpůsobte podle chuti – zkuste přidat stroužek česneku, špetku uzené papriky nebo trochu citronové šťávy pro osvěžující efekt.

Pokud byste hledali další inspiraci na to, jak květák doma zpracovat, pak určitě vyzkoušejte můj další velice oblíbený recept – Květák alla Diavola.

Křupavý květák s pikantní majonézou

5 from 1 vote
Pokud milujete klasický český obalovaný květák, pak si zamilujete tuhle jeho asijskou verzi s pikantní majonézou. Květák je marinovaný v sójové omáčce, která mu dodá osobitou chuť a v kombinaci s majonézou je to doslova nebe v puse.
Počet porcí 6 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza

Ingredience
  

  • 1 květák
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 limeta
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 200 g panko strouhanky
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • sůl na dochucení

Na pikantní majonézu:

  • 3-4 lžíce majonézy
  • 1 lžička chilli pasty
  • 1 lžička limetové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Květák si rozdělte na růžičky. Do velké mísy nalijte sójovou omáčku a vymačkejte celou limetku. V této směsi pak obalte květák a nechte ho 10-15 minut marinovat.
  • Mezitím si připravte 3 misky na obalování. Do jedné nasypte mouku a lehce ji osolte. Do druhé rozklepněte vejce a rozmíchejte společně s mlékem. Do třetí nasypte panko strouhanku, kterou smíchejte se sušenou cibulí, česnekem a sezamovými semínky.
  • Marinovaný květák poté obalte nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec v ochucené panko strouhance.
  • Obalené růžičky květáku pak rovnoměrně rozprostřete do koše horkovzdušné fritézy a "smažte" na 190℃ cca 15-20 minut dozlatova. Cca v polovině je obraťte, aby se rovnoměrně opékaly ze všech stran.
  • Zatímco se květák smaží, připravte si majonézu. Všechny ingredience společně promíchejte a podle chuti případně dochuťte solí, pepřem, případně dle vlastních preferencí přidejte i chilli pastu.
Kalorie: 198kcal
Chod: Předkrm
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Air Fryer, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

  1. Andrea says:

    5 stars
    Dobry den Anicko

    normalne nikdy nikam zadne komentare nepisi, jelikoz nemam jako pracujici mama temer cas, ale tento recept chutnal tak vyborne, ze jsem vam sem musela jit podekovat.
    Chutnalo to uplne vsem, dokonce i dedovi, coz je zaprisahly masozravec, ktery musi mit maso 3x denne.
    Dekuji moc za perfektni recept a moc se tesim na dalsi!

    Zdravi Andrea

    1. Ale tak o to víc si takového komentáře vážím <3 moc děkuju a doufám, že budou mít úspěch i další moje recepty :))

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close