Ratatouille je vlastně taková středomořská verze našeho leča. Já ho dnes připravila přesně podle receptu, jak ho všichni známe od Remyho z filmu. Zeleninu jsem tedy krájela na plátky a hezky skládala do pánve. Ratatouille tak nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Nenechte se ale zmást. K pravému francouzskému ratatouille má to z filmu docela daleko. Ingredience jsou sice víceméně identické, postup přípravy a samotná prezentace se však liší.
Co to vlastně ratatouille je?
Pravé francouzské ratatouille, jak ho znají v Provence, je jídlo veskrze rustikální. Vzniklo jako pokrm chudších vrstev, pro které to byl jednoduchý způsob, jak zpracovat letní úrodu zeleniny. Lilky, cukety, papriky, rajčata, cibule a česnek se nakrájejí na kostky nebo proužky a každá zelenina se většinou opeče zvlášť na olivovém oleji. Díky tomu nepustí vodu, získá vlastní chuť a až pak se vše spojí dohromady a krátce podusí s bylinkami, typicky tymiánem, rozmarýnem nebo bobkovým listem.
Výsledkem je šťavnatá směs, trochu olejová, voňavá a chuťově plná. Je to jídlo, které se servíruje často k masu nebo jen tak s křupavou bagetou, a na první pohled nepůsobí nijak esteticky a jde u něj čistě o chuť.

Oproti tomu ratatouille z filmu, přesněji varianta nazývaná confit byaldi, je moderní, vizuálně velice hezká interpretace výše uvedeného pokrmu. Na dno zapékací mísy se rozprostře jemný rajčatový základ a na něj se do spirály nebo vějíře vyskládají ultratenké plátky lilku, cukety a rajčete. Zelenina se tak nepřidává do směsi, ale zůstává oddělená, aby vytvořila estetický obrazec.
Celé se to peče pomalu a zakryté, aby se chutě propojily, ale zároveň si každý plátek zachoval svůj tvar a čistou chuť. Výsledkem je jemnější, sofistikovanější pokrm, ze kterého více než prostý venkovský život srší fine dining.

Ratatouille
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 červené papriky
- 2 žluté cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 1 bobkový list
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička cukru
- 8 větších rajčat
- 6 žlutých cuket
- 4 zelené cukety
- 4 lilky
- sůl na dochucení
Postup
- Cibuli si nakrájejte nadrobno,papriku nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Cukety, lilek, rajčata nakrájejte na tenké plátky a odložte stranou.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte cibuli a papriku. Poté přidejte prolisovaný česnek a dalších 30s restujte.
- Přidejte do pánve rajčata z konzervy, snítku tymiánu, bobkový list, bazalku, ocet, cukr a směs lehce osolte.
- Vařte na mírném plameni 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte. Po 15 minutách směs ochutnejte a případně dochuťte solí. Bobkový list z omáčky vyndejte, stejně tak snítku tymiánu a omáčku rozmixujte dohladka.
- Hladkou omáčku pak rozprostřete na dno zapékací nádoby, ve které budete ratatouille připravovat a troubu si předehřejte na 180℃.
- Do mísy s rajčatovým základem začnete od kraje do středu středu hezky do spirály vyskládávat střídavě lilek–cukety–rajčata až plátky pokryjete celé dno. Doporučuji si vždy část zeleniny vyskládat do komínku ve dlani a poté vložit po částech do nádoby.
- Takto vyskládané ratatouille zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté alobal odstraňte a zvyšte teplotu na 180 °C. Takto nechte ratatouille ještě 20 minut zapéct, aby zelenina získala hezkou barvu a byla krásně měkká.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.