Čočkové lasagne z jedné pánve

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
13. 5. 2024

Čočkové lasagne jsou vynikající vegetariánskou alternativou tohoto oblíbeného italského jídla. Klasickou masovou směs jsem nahradila čočkovou alternativou a místo klasického vrstvení se celé jídlo připravuje v jedné pánvi.

Vegetariánská jídla u nás v domácnosti teprve získávají na své popularitě. Aby se mi alespoň některé varianty podařilo prosadit do našeho stálého jídelníčku, musí to chuťově opravdu stát zato. Tyhle lasagne obstály v tomto testu na jedničku a já mám radost, že tu recept mohu sdílet i s vámi. Navíc díky tomu, že jsem tučné a těžké maso nahradila hnědou čočkou, jsou tyto lasagne o mnoho lehčí a stravitelnější.

lasagne

Čočkové lasagne z jedné pánve

Čočkové lasagne jsou vynikající vegetariánskou alternativou tohoto oblíbeného italského jídla. Klasickou masovou směs jsem nahradila čočkovou alternativou a místo klasického vrstvení se celé jídlo připravuje v jedné pánvi.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 hlubší pánev

Ingredience
  

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule (nakrájená najemno)
  • 1 mrkev (cca 120g, nakrájená na kostičky)
  • 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájený najemno)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1 konzerva drcených rajčat (cca 400g)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 konzervy hnědé čočky (cca 800g celkem)
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř na dochucení
  • 8 plátků lasagní (nevařených)

K podávání

  • 200 g cottage sýra
  • 50 g kešu oříšků
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • bazalkové pesto

Postup
 

  • Kešu oříšky si namočte do horké vody tak, aby byly celé ponořené. Rozehřejte si na pánvi olivový olej a orestujte si na ní cibuli, řapíkatý celer, mrkev a prolisovaný česnek. Zelenina by měla změknout a cibule zesklovatět.
  • Poté snižte plamen a přidejte do pánve konzervu rajčat. Tu samou konzervu ještě naplňte do 3/4 vodou a přidejte do pánve. Dochuťte sojovou omáčkou, rozmarýnem, tymiánem, oreganem, solí a špetkou pepře, promíchejte a nechte 1-2 minuty povařit.
  • Čočku v konzervě zceďte a přidejte ji do omáčky. Promíchejte a poté do pánve nalámejte na větší kusy plátky lasagní. Dbejte na to, aby lasagne byly ponořené v omáčce a neplavaly na povrchu.
  • Pánev přiklopte a nechte omáčku i s lasagnemi vařit cca 10 minut tak, aby se těstoviny uvařily a omáčka lehce zredukovala. Občas promíchejte a pokud by omáčka byla moc hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
  • Mezitím, co se lasagne vaří, si v kuchyňském mixéru rozmixujte dohladka cottage sýr s namočenými kešu oříšky, šťávou z poloviny citronu a lahůdkovým droždím.
  • Hotové lasagne případně dle chuti dosolte a podávejte s připraveným kešu sýrem a čerstvým pestem. Jako bonus je můžete na funkci gril ještě na pár minut i s kešu sýrem zapéct v troubě.
Kalorie: 366kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Rychlé, Snadné, Vegetariánské, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close