Čočkové lasagne jsou vynikající vegetariánskou alternativou tohoto oblíbeného italského jídla. Klasickou masovou směs jsem nahradila čočkovou alternativou a místo klasického vrstvení se celé jídlo připravuje v jedné pánvi.
Vegetariánská jídla u nás v domácnosti teprve získávají na své popularitě. Aby se mi alespoň některé varianty podařilo prosadit do našeho stálého jídelníčku, musí to chuťově opravdu stát zato. Tyhle lasagne obstály v tomto testu na jedničku a já mám radost, že tu recept mohu sdílet i s vámi. Navíc díky tomu, že jsem tučné a těžké maso nahradila hnědou čočkou, jsou tyto lasagne o mnoho lehčí a stravitelnější.


Čočkové lasagne z jedné pánve
Pomůcky
- 1 hlubší pánev
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule (nakrájená najemno)
- 1 mrkev (cca 120g, nakrájená na kostičky)
- 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájený najemno)
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 konzerva drcených rajčat (cca 400g)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 konzervy hnědé čočky (cca 800g celkem)
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř na dochucení
- 8 plátků lasagní (nevařených)
K podávání
- 200 g cottage sýra
- 50 g kešu oříšků
- 1/2 citronu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- bazalkové pesto
Postup
- Kešu oříšky si namočte do horké vody tak, aby byly celé ponořené. Rozehřejte si na pánvi olivový olej a orestujte si na ní cibuli, řapíkatý celer, mrkev a prolisovaný česnek. Zelenina by měla změknout a cibule zesklovatět.
- Poté snižte plamen a přidejte do pánve konzervu rajčat. Tu samou konzervu ještě naplňte do 3/4 vodou a přidejte do pánve. Dochuťte sojovou omáčkou, rozmarýnem, tymiánem, oreganem, solí a špetkou pepře, promíchejte a nechte 1-2 minuty povařit.
- Čočku v konzervě zceďte a přidejte ji do omáčky. Promíchejte a poté do pánve nalámejte na větší kusy plátky lasagní. Dbejte na to, aby lasagne byly ponořené v omáčce a neplavaly na povrchu.
- Pánev přiklopte a nechte omáčku i s lasagnemi vařit cca 10 minut tak, aby se těstoviny uvařily a omáčka lehce zredukovala. Občas promíchejte a pokud by omáčka byla moc hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Mezitím, co se lasagne vaří, si v kuchyňském mixéru rozmixujte dohladka cottage sýr s namočenými kešu oříšky, šťávou z poloviny citronu a lahůdkovým droždím.
- Hotové lasagne případně dle chuti dosolte a podávejte s připraveným kešu sýrem a čerstvým pestem. Jako bonus je můžete na funkci gril ještě na pár minut i s kešu sýrem zapéct v troubě.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.