Pokud milujete banánový chlebíček, pak je tahle granola jako dělaná pro vás. Je plná vlákniny a zdravých tuků a v kombinaci s řeckým jogurtem tvoří ideální zdravou a vyváženou snídani. Abyste docílili té správné chuti, sáhněte po opravdu přezrálých banánech. Přesně takových, z jakých jste doposud pekli ten milovaný banánový chlebíček.
Tuto křupavou granolu si můžete samozřejmě upravit podle své chuti. Použijte jiné ořechy, experimentujte s různým kořením a banánové pyré případně vyměňte za jablečné nebo dýňové. Pokud nemáte doma kokosový olej, použijte místo něj řepkový nebo jakýkoliv jiný (asi kromě olivového). Agávový sirup, med, rýžový sirup nebo javorový sirup – použijte to, co máte po ruce. Jediným pravidlem je, a toho se opravdu držte, že poměr suchých a tekutých ingrediencí by měl zůstat přibližně stejný.

Granola a lá Banana bread
Ingredience
- 275 g ovesných vloček
- 150 g vlašských ořechů
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžička soli
- 60 g kokosového oleje
- 100 g medu nebo javorového sirupu
- 1 lžíce vanilkového extraktu (lze vynechat)
- 3 zralé banány
Postup
- Troubu si předehřejte na 175℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Vlašské ořechy si nahrubo nasekejte a v menší misce si rozmačkejte zralé banány.
- Do větší mísy nasypte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, skořici a sůl a promíchejte.
- Na pánvi si rozehřejte kokosový olej s medem a vanilkovým extraktem tak, aby se ingredience prohřály a všechny získaly dokonale tekutou konzistenci. Poté stáhněte z plotny a pomocí šlehací metličky vmíchejte rozmačkané banány.
- Tekutou směs pak přilijte k ovesným vločkám a důkladně promíchejte.
- Připravenou směs pak vysypte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete. Dejte péct do předehřáté trouby na 25-30 minut. Granolu hlídejte, jakmile bude upečená dozlatova, vytáhněte ji z trouby.
- Já mám ráda granolu na velké kousky, proto ji po upečení nechávám zcela vychladnout na plechu a až pak rozlámu na větší kousky. Pokud máte raději granolu sypkou, pak ji během pečení párkrát promíchejte. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici – vydrží tak několik týdnů.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.