Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí jsou skvělou volbou, jak připravit rychlé a jednoduché hlavní jídlo. Nejen, že vám jeho příprava zabere minimum času, ale navíc ho skoro celý uvaříte v jedné pánvi. Než se vám tedy těstoviny zapečou v troubě, připravte si k těstovinám třeba lehký zeleninový salát.
A nebojte, i když do těstovin spotřebujete celou brokolici, i její největší odpůrci si na těstovinách pochutnají. Kombinace krémové omáčky a dozlatova zapečených těstovin se proto brzy stane stálicí i u vás doma. U nás je to právě jedno z jídel, do kterého zeleninu snadno zakomponuji, aniž by si jediný člen rodiny stěžoval.
Navíc se tento recept skvěle hodí na přípravu do krabiček – zbytky jídla můžete bez problémů skladovat v lednici či mrazáku a při ohřívání zůstanou stejně chutné jako čerstvě uvařené. Máte-li napříč týdnem napjatý harmonogram, jednoduše připravte toto jídlo dopředu a zamrazte. Když pak přijde den, kdy na vaření nezbude ani minutka, budete mít hotovou večeři rychle na stole.
Jak na dokonale krémové zapečené těstoviny?
Tajemství sametově hladké a bohatě krémové omáčky tkví ve správném poměru ingrediencí. Nebojte se proto použít kvalitní smetanu a dobrý, chutný sýr, který se v omáčce dobře rozpustí. Při vaření omáčky ji nechte jemně probublávat na mírném ohni, aby sýr a smetana mohly pomalu splynout do hladké konzistence bez hrudek. Pokud chcete omáčku ještě více zjemnit, přidejte navíc lžíci másla v závěru vaření.
Co se týče vaření těstovin, je klíčové je ve vodě vařit o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu. Těstoviny by měly být měkké na povrchu, ale stále trochu pevnější na středu. Těstoviny se totiž budou ještě dopékat v omáčce, až je dáte do trouby. Pokud byste je uvařili do perfektní konzistence ještě předtím, než je dáte do omáčky, ve výsledku byste měli těstoviny rozvařené. A to přeci nikdo nechceme.
Jak si recept ještě vylepšit?
Pro ty z vás, kteří dávají přednost vegetariánské nebo dokonce veganské stravě, zkuste kuřecí maso nahradit grilovanými portobello houbami nebo pečenými kousky tempehu pro zachování bohaté textury a umami chuti. Pokud hledáte nízkokalorické varianty, smetanu ve vaší omáčce můžete nahradit lehkým jogurtem nebo rostlinnou smetanou. A pro ty, kdo milují experimentování s chutěmi, proč nezkusit přidat do omáčky trochu čerstvého špenátu, sušených rajčat nebo dokonce kousky artyčoků? Nebojte se hrát si s ingrediencemi a vytvořit si tak pokrm, který bude přesně podle vašeho gusta.
Bavil vás tenhle recept a hledáte další inspiraci, co si z těstovin připravit? Pak zkuste také tyhle Krémové těstoviny se sýrem cottage nebo Těstoviny s omáčkou z cherry rajčat.
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolici
Pomůcky
- 1 pánev vhodná do trouby
- 1 hrnec na těstoviny
Ingredience
- 500 g těstovin
- 1 celá brokolice
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 1/2 lžičky sladké papriky
- 1 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička soli (+ navíc na dochucení)
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 50 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 800 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 g strouhaného parmezánu
- 100 g strouhaného eidamu/goudy
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, ale vařte je o 2 minuty méně. (Pokud se tedy těstoviny mají vařit 10 minut, vařte je pouze 8 minut).
- 3 minuty před koncem vaření přidejte do stejného hrnce nakrájenou brokolici. Těstoviny a brokolici po uvaření slijte a dejte stranou.
- Česnek si nakrájejte na tenké plátky, červenou cibuli nadrobno a kuřecí maso na menší kostky.
- Na pánvi, která je vhodná do trouby, rozpalte olej a přidejte na plátky nakrájený česnek a červenou cibuli. Neustále míchejte a nechte přibližně půl minuty restovat. Poté do pánve přisypte kousky kuřete, osolte, opepřete, přidejte papriku a tymián. Zvyšte trochu teplotu a směs vařte dalších 6-8 minut, až kuře na všech stranách pěkně zezlátne.
- Nyní do pánve přidejte máslo a nechte jej zcela rozpustit. Poté směs zasypte 4 lžícemi hladké mouky a promíchejte, aby vám vznikla hustší směs.
- Nyní do pánve vlijte smetanu, vývar a důkladně promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Za stálého míchání vařte 8-10 minut nebo dokud omáčka nezhoustne. Poté do omáčky vmíchejte také parmezán.
- Vmíchejte do směsi uvařené těstoviny a brokolici. Navrch přidejte strouhaný sýr a dejte zapéct do trouby na 15-20 minut. Na povrchu by těstoviny měly být krásně zlatavé, pokud zlatavé nejsou, nastavte troubu na gril a grilujte povrch 2-3 minuty dozlatova.
Poznámky
- V chladničce vydrží až 3 dny. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.
- Pro opětovné ohřátí nechte přes noc zcela rozmrazit v chladničce.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.