Krůtí karbanátky s mrkví jsou trochu odlehčenou, ale překvapivě šťavnatou alternativou klasických karbanátků z hovězího nebo vepřového. Díky kombinaci libového masa a nastrouhané zeleniny získají jemnou chuť, krásně drží tvar a hodí se nejen k obědu, ale i jako studená svačina na cesty.
Recept jsem dala dohromady vlastně úplně náhodou. Chtěla jsem na oběd připravit něco jednoduchého, ale zároveň zdravého, chuťově zajímavého a klasické karbanátky mi přišly zbytečně moc tučné. Sáhla jsem proto po mletém krůtím mase a neudělala chybu. Je totiž lehké a dobře stravitelné. Když k němu připravíte bramborovou kaši, každý kdo je ochutná, se bude olizovat až za ušima. A to nejlepší na nich je, že chutnají skvěle i studené. Jsou proto ideální volbou na oběd do krabičky nebo svačinu na delší výlet.

Jak udělat šťavnaté karbanátky?
Pokud si práci chcete opravdu ulehčit, pak připravte karbanátky z mixu hovězího a vepřového masa. Díky vyššímu podílu tuku budou karbanátky šťavnaté, i když je připravíte na sucho v troubě. Jako bonus můžete do karbanátků přidat nakrájenou slaninu.
To ale nejsou karbanátky, které bychom chtěli jíst každý den k obědu, je to tak? Jestliže chcete šťavnaté karbanátky připravit z libového masa jako je krůtí, je potřeba na to jít trochu jinak. Já jsem na to šla skrze mrkev. Když do karbanátků mrkev nastrouháte úplně nadrobno, dodáte jim šťavnatost aniž byste museli zvyšovat podíl tuku. V létě bych se nebála sáhnout ani po cuketě, jen bych jí aspoň trochu vymačkala, případně bych přidala lžíci vloček navíc.
Mohu karbanátky upéct v troubě?
Krůtí karbanátky jsou samy o sobě dost libové a v troubě by se mohly snadno vysušit. Já osobně tedy doporučuji je připravit spíše na pánvi, stačí na jedné lžíci oleje či jiného tuku. Chuťově tím karbanátky jenom vylepšíte a tou jednou lžící tuku navíc nic nezkazíte. Samozřejmě pokud chcete, můžete karbanátky na 10-15 minut hodit do trouby, ale riskujete, že se vysuší a ztratí svůj potenciál.
Když bych tedy přemýšlela o tom, že budu karbanátky připravovat v troubě, asi bych do nich přidala trochu nakrájeného špeku nebo slaniny. Dodá jim to požadovanou šťavnatost a chuť.

Krůtí karbanátky s mrkví
Pomůcky
- 1 větší mísa
- 1 pánev
Ingredience
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 větší mrkve
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 3 lžíce ovesných vloček
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička sušené pažitky
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1 lžíce řepkového oleje na smažení
Postup
- Mrkev si nastrouhejte najemno, stroužky česneku prolisujte a šalotku nakrájejte nadrobno.
- Ve větší míse smíchejte mleté krůtí maso, vejce, nastrouhanou mrkev, šalotku, česnek, hořčici, ovesné vločky, koření, sůl a pepř. Dobře propracujte a ideálně nechte směs 10 minut odpočinout.
- Navlhčenýma rukama tvarujte karbanátky, velikost si přizpůsobte dle vlastních preferencí. Já dělám menší karbanátky o průměru cca 5-7cm.
- V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm karbanátky cca 3-4 minuty z obou stran dozlatova. Karbanátky opékejte raději pomaleji, ať se hezky propečou.
- Hotové karbanátky odložte stranou. Do horké pánve, ve které jste opékali karbanátky, vlijte 2-3 lžíce horké vody a lžičku másla. Pomocí vařečky seškrabejte z pánve opečené zbytky, promíchejte a vzniklou "omáčkou" můžete karbanátky při servírování přelít.
- Karbanátky podávejte nejlépe s bramborovou kaši a lehkým okurkovým salátem. Skvělé budou ale i s obyčejným chlebem a hořčicí.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.