Boloňská omáčka může vyvolat velkou diskuzi, asi jako každý autentický recept, který si zkusíme připravit doma. Respektive na který si vytvoříme vlastní recept. Protože každý kuchař má recept na boloňskou omáčku trochu jinou. A každý má jiný názor na to, jaké ingredience se do omáčky dávat smí či nesmí. Tohle je tedy moje verze, která má možná k té pravé italské daleko, ale doma nám chutná, a tak nemám sebemenší důvod ho připravovat jinak.
Kde má boloňská omáčka svůj původ?
Boloňská omáčka, známá v Itálii jako ragù alla bolognese, je jedním z nejikoničtějších pokrmů italské kuchyně. Její původ sahá hluboko do historie regionu Emilia-Romagna, konkrétně města Bologna, a vyvíjela se po staletí, než získala dnešní podobu. V 18. století se kuchyně v severní Itálii začala inspirovat francouzským způsobem dušení masa, známým jako „ragout“. Zde začíná její proměna směrem k dnešní boloňské omáčce, té s použitím jemně mletého masa, zeleniny, vína, rajčat a bylinek.

V roce 1891 se v kuchařce Pellegrina Artusiho objevuje recept na „maccheroni alla bolognese“. Tento pokrm se velmi podobá tomu dnešnímu, protože používá mleté maso, máslo, cibuli a vývar. Rajčata ale ještě zdaleka neobsahoval. V návaznosti na to vzniklo hned několik variací na tento recept, a proto se v roce 1982 Akademie italské kuchyně rozhodla zmatky kolem boloňského ragú ukončit a zaregistrovala oficiální recept na ragù alla bolognese u obchodní komory v Bologni.
Tento recept obsahuje mleté maso, pancettu, cibuli, mrkev, celer, rajčatový protlak, suché bílé víno, mléko, sůl a pepř. Dodnes se však italové na tom pravém receptu na omáčku neshodnou. Na čem ale shoda rozhodně panuje je typ těstovin, se kterými by se omáčka měla podávat. A ROZHODNĚ TO NEJSOU ŠPAGETY. Nejlépe uděláte, když budete omáčku podávat s těstovinami tagliatelle.
Proč se dává do boloňské omáčky mléko?
Mléko může v omáčce na první pohled působit nezvykle, ale má v receptu svůj účel. Přidává se proto, aby zjemnilo chuť masa a vyvážilo kyselost rajčat. Tuky obsažené v mléce zároveň dodávají omáčce sametovou texturu a pomáhají vytvořit jemnější chuťový profil. Mléko také napomáhá rozkladu bílkovin v mase, čímž přispívá k jeho křehkosti a šťavnatosti během dlouhého dušení. Já osobně ale do omáčky mléko nepřidávám, zato si neodpustím na závěr kousek másla.
Ať už si omáčku připravíte jakkoliv, nakonec je nejdůležitější, aby chutnala vám. Můj recept sice vyžaduje čas a trpělivost, odmění se vám ale naprosto dokonalou a jemnou chutí, ke které věřím, že se budete rádi vracet.

Boloňská omáčka
Pomůcky
- 1 velký hrnec
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g pancetty
- 2 žluté cibule
- 1 velká mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 600 g mletého vepřového masa
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 plechovky rajčat (po 400g)
- 2 bobkové listy
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 25 g másla
K podávání:
- čerstvě nastrouhaný parmezán
- tagliatelle či jiné těstoviny
Postup
- Cibuli, řapíkatý celer a mrkev si nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm pancettu. Opékejte jí hezky pomalu, dokřupava, zabere to 8-10 minut.
- Poté do hrnce přidejte nakrájenou zeleninu. Promíchejte, aby se hezky obalila v tuku a restujte 1-2 minuty. Poté zeleninu lehce osolte, přidejte rozmarýn, promíchejte a restujte dalších 5-6 minut, aby zelenina hezky změkla.
- Zvyšte plamen a přidejte do hrnce mleté maso. Zprudka ho opékejte, aby se hezky zatáhlo. Nepodlévejte ho, ani nepřidávejte tuk, nechte maso hezky osmažit ze všech stran. Pokud se bude připékat ke dnu, lehce snižte plamen, ale musí se hezky zatáhnout do hněda, nesmí se dusit.
- Orestované maso osolte, přidejte oregano, pepř a chilli vločky. Promíchejte a přidejte rajčatový protlak. Důkladně promíchejte, aby se v něm obalilo maso i zelenina.
- Nyní do omáčky přidejte obě konzervy rajčat, čerstvou bazalku, tymián a bobkové listy. Jednu plechovku rajčat napusťte do 3/4 vodou a přidejte do omáčky. Promíchejte, přiklopte a vařte cca hodinu až hodinu a půl. Během této fáze vaření omáčku jednou za čas promíchejte.
- Hotovou omáčku ochutnejte, podle potřeby dosolte a přidejte máslo. Nechte ho v omáčce rozpustit, promíchejte a podávejte s čerstvými těstovinami a nastrouhaným parmezánem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky