Po návratu ze Španělska jsem nám potřebovala uvařit nějaký snadný a rychlý oběd, takže tohle kuře byla jasná volba. A hned jak jsem si na recept vzpomněla, došlo mi, že jsem ho tu s vámi ještě nesdílela. Tak dnes nastal jeho čas. A já věřím, že si ho nejen díky jednoduchosti, ale i chuti, oblíbíte stejně jako já.
Cestování je totiž super, ale jen do chvíle než se vrátíte domů a musíte vše zas vybalit. Miluju poznávat nová místa a žít ten život na chvíli trochu jinak, ale to vybalování po návratu? To je jedna z činností, kterou fakt ráda nemám. Jenže nesnesu, aby se mi nevybalené kufry doma válely víc jak den, takže se do vybalování pouštím ideálně hned po příjezdu domů.
A protože mě tentokrát vybalování zaměstnalo na dost dlouho, potřebovala jsem nám na oběd uvařit něco opravdu jednoduchého a rychlého. A tenhle recept to všechno dokonale splňuje. Kuře s rýží se uvaří v jedné pánvi a vy to prakticky nemusíte hlídat. O chuť se postará kořenící směs a salsa, takže vás nečeká ani žádné náročné dochucování a odměřování.

Jakou salsu na kuře použít?
Zbytečně si nekomplikujte život a vyberte si svou oblíbenou salsu, do které si jinak normálně namáčíte nachosky. Já si teď dost oblíbila salsu od Živiny. Mají hned tři verze – pálivou, klasickou a bez přidaného cukru. Za mě je poměr kvality a chuti ideální. Ve složení nejsou žádné zbytečné suroviny a tohle kuře je s ní prostě skvělé.
Pokud byste jí ale nemohli sehnat, dřív jsem často používala salsu od značky Santa Maria, kterou najdete skoro ve všech supermarketech. Chuťově je také moc dobrá, jen složením u mě ta od Živiny vede. Takže pak už je to na vás. Jen nezapomeňte na to, že je to hlavní surovina, která vám jídlo dochutí.
Kuře z jedné pánve na jakýkoliv způsob bude vždy mým oblíbeným receptem, obzvlášť během pracovního týdne. A proto i tady na blogu mám takových receptů víc a vám doporučuju vyzkoušet třeba tohle Asijské kuře z jednoho hrnce.

Kuře se salsou a rýží
Pomůcky
- 1 větší pánev
Ingredience
- 600 g kuřecích stehenních řízků
- 1 balení taco kořenící směsi
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 225 g rýže basmati
- 350 g rajčatové salsy
- 1/2 kostky kuřecího bujónu
- avokádo k servírování
Na cibulovou salsu:
- 1 bílá cibule
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 3 limety
Postup
- Kuřecí řízky dejte do větší mísy, přidejte taco kořenící směs, špetku soli a 1 lžíci olivového oleje. Dobře promíchejte, aby bylo maso v kořenící směsi perfektně obalené.
- Ve větší pánvi rozpalte druhou lžíci olivového oleje a kuřecí maso restujte z obou stran dozlatova. Cca 4 minuty z každé strany. Poté maso sundejte z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve vsypte rýži, lehce snižte plamen a rýži cca 1 minutu orestujte. Během míchání z pánve seškrabejte zbytky, co na ní zanechalo maso a promíchejte s rýží.
- Do misky si nalijte salsu a smíchejte jí s 235ml vody. Promíchejte a zalijte touto směsí rýži.
- K rýži ještě rozdrobte 1/2 kostky kuřecího bujónu, promíchejte a vraťte nyní do pánve i orestované kuřecí maso. Nechte odkryté, dokud vám nezačne směs probublávat, poté trochu snižte teplotu a přiklopte.
- Přiklopené vařte 15 minut, poté zcela odstavte z plotny a nechte ještě 10 minut přikryté dojít.
- Mezitím si připravte cibulovou salsu na servírování. Cibuli si nakrájejte nadrobno a zalijte ji studenou vodou. Přeceďte a vložte do mísy. Přidejte nahrubo nasekaný koriandr, šťávu ze 2 limetek a také kůru z 1 limetky. Promíchejte a odložte stranou.
- Hotové jídlo v pánvi promíchejte a servírujte s cibulovou salsou a plátky avokáda.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.