Dýňové Mac and Cheese

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
16. 10. 2025

Dýňové mac and cheese jsou přesně to jídlo, které si zamilujete hned po prvním soustu. Těstoviny jsou krémové, voňavé, s jemnou sladkostí dýně a jako třešinka na dortu sýr, který se rozpustí do sametové omáčky. A co je na nich nejlepší? Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne fakt každý.

Když se venku začnou objevovat první chladná rána a vzduch začíná vonět listím a podzimem, většina z nás se přesouvá k hřejivým teplým jídlům, často jim říkáme takové naše „comfort food“. Dýně je v takových chvílích nepsanou královnou kuchyně. Je sladká, sytá a neuvěřitelně univerzální. Dá se z ní připravit všechno od polévky až po dezert. My si z ní dnes připravíme těstoviny, které hravě strčí do kapsy kdejakou dýňovou polévku.

Mac and Cheese

A proč si tenhle recept zamilujete?

Dýně se po rozmixování promění v hladkou, sametovou omáčku, která má přirozeně jemnou strukturu a sladkost. Klíčem k úspěchu je ale také kombinace tří druhů sýra, za mě ideálně goudy, čedaru a parmazánu. Každý z nich přidá do jídla něco trochu jiného. Gouda se krásně táhne a dodá jemnost, čedar přinese výraznější chuť a parmazán všechno pěkně spojí. Společně tak vytvoří omáčku, která vám prostě nedá spát.

Celé jídlo pak doladí bylinky jako je tymián nebo bobkový list. Stačí chvilka a jejich vůně zaplaví celou kuchyni. Přesně to je ta typická, hřejivá vůně domova, která vám okamžitě zvedne náladu. Ať už vaříte pro sebe, nebo pro rodinu, rozhodně nepočítejte s extra zbytky. Tohle jídlo mizí ze stolu rychlostí blesku.

Mac and Cheese

Dýňové Mac n’ Cheese

Krémová dýňová omáčka, rozpuštěný sýr a špetka chilli. Tohle je prostě jídlo, které zahřeje na duši i na jazyku.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev či hrnec

Ingredience
  

  • 500 g těstovin
  • 1 máslová dýně
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • 300 g sýra (Gouda, parmezán, eidam…)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • chilli vločky na dokončení

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni (nejlépe máslovou) nakrájejte na větší kusy, rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
  • Mezitím si nastrouhejte všechny druhy sýra a odložte je stranou. Ano, doporučuji použít více druhů, pokud máte ale bloček pouze jednoho sýra, nic se neděje.
  • Jakmile je dýně upečená, nechte ji pár minut vychladnout, poté vydlabejte dužinu a přendejte ji do mixéru. Přidejte smetanu, sušený česnek, tymián, papriku, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Rozmixujte dohladka.
  • Ve větším hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte bobkový list. Vmíchejte dýňové pyré a nechte ho pár minut probublávat na mírném plameni, aby se rozvinula chuť bylinek.
  • V jiném hrnci uvařte těstoviny al dente dle návodu na obalu (8-12 minut podle typu). Než je slijete, odlijte si asi půl hrnku vody z vaření, která bude se hodit za chvilku do omáčky.
  • U omáčky snižte plamen na minimum a přidejte do ní těstoviny. Střídavě pak přisypávejte sýr a přilévejte trochu vody z těstovin. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka krásně neobalí všechny těstoviny.
  • Podávejte ideálně ihned, posypané troškou chilli vloček.
Kalorie: 820kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Podzim, Snadné, Těstoviny

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close