Bramborový knedlík a obecně všechny druhy knedlíků jsou pro mnohé z vás tak trochu strašák. Přitom je jejich příprava možná snazší, než byste čekali. Postupně se je spolu naučíme připravit všechny, dneska vám ale ukážu, jak vyzrát na knedlík bramborový. My ho doma milujeme ke svatomartinské huse nebo třeba s králíkem a se špenátem.
Ať už si ho dáte k čemukoliv, je to prostě klasika české kuchyně. A čím dříve na tenhle knedlík vyzrajete, tím lépe pro vás. Opravdu se toho ale nebojte, není to žádná velká věda a já vám zaručuju, že když se budete řídit přesně podle receptu níže, výsledek bude vždy perfektní.

Suroviny na bramborový knedlík
Na bramborový knedlík budete potřebovat jen 5 základních surovin. A vsadím se, že většinu z nich budete mít doma.
- Brambory. Na přípravu bramborového knedlíku je nejlepší použít brambory typu A, protože jsou pevné, mají nízký obsah škrobu a vyšší podíl vody. Díky tomu se při vaření nerozvaří, těsto z nich je kompaktní, nelépí se a dobře drží tvar. Knedlíky z takových brambor mají hladký povrch a nerozpadá se, což je přesně to, čeho chcete docílit. Brambory typu B a C jsou moučnatěší, mají vyšší obsah škrobu, snadno se rozvaří a těsto z nich pak tak dobře nedrží tvar. Pokud si tedy výsledkem chcete být opravdu jisti, sáhněte po bramborách varného typu A.
- Bramborový škrob. Bramborový škrob se do těsta na knedlíky přidává proto, aby zlepšil soudržnost a strukturu těsta. Funguje jako pojivo, které pomáhá držet knedlík pohromadě, takže se při vaření nerozpadne a má po uvaření hladký, pružný a kompaktní povrch. Zároveň dokáže nasát přebytečnou vlhkost z vařených brambor, takže těsto není lepkavé ani řídké. Bramborový škrob také pomáhá dosáhnout jemnější konzistence – knedlík je pak měkčí, ale přitom pevný a dobře se krájí.
- Vejce. K vejci asi není potřeba nic dodávat. Vejce zde funguje jako pojivo a určitě jej nevynechávejte. Na 1 kg brambor počítejte s jedním celým vejcem velikosti M.
- Dětská krupička. Dětská krupička je za mě na bramborový knedlík lepší než hrubá mouka, a to hlavně kvůli jemnější struktuře a schopnosti lépe se spojit s bramborovým těstem. Má menší zrnitost, takže se rovnoměrněji propojí s bramborami a vytvoří jemné, hladké těsto bez hrudek. Knedlíky jsou pak na řezu hezky hladké, nelepí se a nerozpadají. Dětská krupička navíc lépe vstřebává vlhkost než třeba mouka, má těsto ideální konzistenci i tehdy, když jsou brambory trochu vodnatější.
- Sůl. Všichni asi dobře víme, že brambory vstřebají velké množství soli a zároveň, že je sůl základ chuti. Pokud tedy nechcete, aby byl knedlík mdlý a bez chuti, určitě ho poctivě osolte. Jedna trochu vrchovatější lžička by na uvedené množství 1 kg brambor měla stačit. Ale samozřejmě zkoušejte, každá sůl solí trochu jinak. A určitě pak nezapomeňte osolit také vodu, ve které knedlíky budete vařit.
Jak zvládnout knedlík napoprvé?
Když se budete držet uvedeného receptu, nemáte skoro možnost recept pokazit. Ještě si ale připomeneme pár důležitých věcí. Brambory si uvařte ideálně den dopředu, dobře je slijte a nechte zcela vychladnout. Takto připravené brambory pak můžete samozřejmě komplet nastrouhat najemno, knedlík tím ale ztratí svou strukturu. Proto doporučuji strouhat brambory napůl nahrubo a napůl najemno.
Zpracování těsta pak není žádná věda. Můžete se do toho pustit ve velké míse nebo těsto rukama zpracovat přímo na pracovní ploše. Jediné, o co vás prosím, abyste pracovali rychle a nepracovali s těstem zbytečně dlouho. Tomuhle těstu svědčí opravdu jen krátké zpracování a nechcete ho zbytečně víc zahřívat. Těsto pak začne lepit a nebude se vám s ním pracovat hezky.
Z vypracovaného těsta HNED vytvořte šišky a dejte je vařit do vody. Po 22-23 minutách knedlíky vyndejte z vody a dejte na prkénko, kde je hned lehce propíchejte vidličkou. Díky tomu z knedlíků unikne přebytečná pára a vy tím snížíte riziko toho, že by se vám knedlík ještě na prkénku dodatečně srazil.
Pak už vám zbývá jen knedlíky nakrájet, což za mě jde nejlépe nití. Ale způsob nechám na vás. Pokud si však na krájení vezmete nůž, sáhněte po nějakém opravdu ostrém, ať si vzhled knedlíků zbytečně neponičíte a máte je na řezu krásně hladké a čisté. Knedlíky můžete podávat hned, nebo je odložit do lednice a ohřát je pak na pařáku. Já osobně je nedoporučuji mrazit, protože ztratí na své struktuře, takže zvažte sami, zda vám to za to stojí.

Bramborový knedlík
Pomůcky
- 1 velký hrnec
Ingredience
- 1 kg brambor (uvařených, oloupaných, vychladlých)
- 1 1/2 lžíce bramborového škrobu
- 400 g dětské krupičky
- 1 vejce (velikost M)
- 2 lžičky soli
Postup
- Pokud nemáte brambory uvařené, dejte si je vařit ideálně den dopředu. Na knedlíky budete potřebovat 1 kg uvařených oloupaných brambor, proto si do hrnce dejte vařit cca 1,2 kg brambor ve slupce. Brambory uvařte vcelku, ve slupce, v osolené vodě. Po uvaření je slijte a nechte zcela vychladnout.
- Brambory si rozdělte cca na 2 poloviny. Jednu polovinu nastrouhejte na struhadle nahrubo, druhou polovinu najemno.
- Než budete pokračovat, do velkého hrnce si dejte vařit vodu a osolte ji jednou lžičkou soli. Potřebujete, aby až budete mít knedlíky vytvarované, aby se voda už vařila a vy jste je rovnou mohli hodit do vody.
- Než se voda v hrnci začne vařit, vypracujte těsto na knedlík. Do velké mísy dejte nastrouhané brambory, přidejte k ním bramborový škrob, vejce, druhou lžičku soli a cca polovinu dětské krupičky. Rukama začnete zpracovávat těsto.
- Může se zdát, že již polovina krupičky bude stačit, ale nenechte se zmást. Jakmile je do těsta zapracovaná, přidejte do těsta i zbytek krupičky a vypracujte hladké, téměř nelepivé těsto.
- Hotové těsto si rozdělte na 3 až 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujte knedlík o průměru cca 4-5 cm.
- Voda v hrnci by se touto dobou již měla vařit. Knedlíky za pomoci větší lžíce vkládejte opatrně do vroucí vody a začněte stopovat čas vaření.
- Po 2 až 3 minutách knedlíky zlehka odlepte ode dna. Poté je nechte dál vařit dalších 20 minut. Po celkových cca 23 minutách by knedlíky měly být uvařené. Opět za pomoci lžíce je opatrně vyndejte z vody. Na několika místech každý knedlík 2x až 3x propíchněte vidličkou.
- Knedlíky ideálně krájejte až před podáváním. Nakrájet je můžete buď za pomoci nitě nebo ostrého nože.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.