Kuře Stroganoff je takový ten typ jídla, který působí elegantně, ale přitom je to čisté „comfort food“ ideální do tohoto chladnějšího počasí. Jemné kousky kuřecího masa v krémové, lehce nakyslé omáčce, která voní po žampionech. Výsledkem je jídlo, které skvěle chutná a ještě je překvapivě rychlé na přípravu. Za mě je to přesně ta kombinace, kterou chcete mít v repertoáru, když uprostřed týdne netušíte, co dalšího vařit k večeři.
Kde se vzal recept na Kuře Stroganoff?
Kuře Stroganoff je recept, který vznikl vlastně docela „domácky“ jako příjemně krémová, rychlá a sytá varianta původního hovězího Stroganova. A ten má kořeny v Rusku v 19. století. Tehdy se říkalo, že Stroganoff vznikl v kuchyni jednoho z ruských šlechtických rodů, kde kuchař potřeboval vymyslet jídlo, které bude dost elegantní pro hosty, ale zároveň nenáročné na žvýkání pro staršího hraběte Strogonova. A tak vznikla kombinace jemných proužků masa, smetany a dijonské hořčice inspirovaná francouzskou kuchyní. Aby nad jídlem tehdy ruská smetánka neohrnovala nos.

Tradiční Hovězí Stroganoff se pak rychle rozšířil do Evropy i Ameriky. Po revoluci v Rusku zamířila tamní šlechta i kuchaři do zahraničí, a recept tak začal cestovat s nimi. V meziválečném období už byl Stroganov hvězdou hotelových kuchyní od Paříže až po New York. Každá země si ho trochu upravila, ale základ zůstával stejný. Někde jen přidali víc cibule, jinde papriku, někteří pak nahradili část smetany tou zakysanou. A jak to tak bývá, někdo dokonce hovězí maso zkusil vyměnit za kuřecí.
A tak se zrodilo kuře Stroganoff, tedy lehčí a rychlejší varianta původního pokrmu. Kuřecí maso přineslo jídlu jemnější chuť a kratší dobu přípravy, což ho udělalo populárním hlavně v domácích kuchyních. V 70. a 80. letech se kuře Stroganoff objevovalo v evropských i amerických kuchařkách jako modernější, zdravější varianta klasiky.

Rychlé Kuře Stroganoff
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 600 g kuřecích prsních řízků
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 300 g žampionů
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžíce sladké papriky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce Worcestershire omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 150 g zakysané smetany
- sůl a pepř na dochucení
K podávání:
- vařená rýže
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup
- Kuřecí prsa si nakrájejte na kostičky a dejte je do větší misky. Přidejte 1 lžíci mouky, maso lehce osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Cibuli nakrájejte na drobno a žampiony na plátky. Vše odložte stranou. Pokud nemáte předem uvařenou rýži, dejte si jí nyní vařit.
- Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej společně s máslem. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a orestujte ho dozlatova. Jakmile je ze všech stran opečené, vyndejte maso z pánve a odložte ho zpět do misky.
- Do té samé pánve přidejte nakrájenou cibuli a žampiony. Restujte na středním plameni 5-6 minut, aby cibule hezky zesklovatěla a žampiony změkly a pustily šťávu.
- Přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku a znovu vše spojte, aby se chutě pěkně promísily.
- Směs zalijte vývarem, přidejte tymián, Worcestershire omáčku a hořčici, znovu dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
- Vraťte do pánve také kuřecí maso. Vše promíchejte a přiveďte k jemnému varu. Jakmile začne omáčka probublávat, stáhněte teplotu na úplné minimum a vařte 10–12 minut bez pokličky. Občas promíchejte.
- Do malé misky dejte zakysanou smetanu, druhou lžíci mouky a přilijte k tomu asi 3-4 lžíce horké omáčky z pánve. Dobře promíchejte. Vytvoříte tím hladkou směs, díky které se vám omáčka po přidání smetany nesrazí. Tuto směs tedy vlijte zpět do pánve a vše opět promíchejte a spojte do hladka.
- Nechte další 1-2 minuty společně povařit a omáčku ochutnejte. Dle potřeby můžete omáčku dosolit, případně přidat trochu Worcestershire omáčky. Pokud by na Vás omáčka byla stále řídká, vezměte si opět lžičku hladké mouky, tu rozmíchejte s trochou omáčky a až poté přidejte do pánve na zahuštění.
- Podávejte ideálně s rýží a posypané čerstvě nasekanou petrželkou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.