Cacio e Pepe Focaccia

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
14. 6. 2024

Cacio e Pepe Focaccia je dokonalá kombinace italské klasiky s nadýchanou focacciou. Tato focaccia je obohacena o jemnou chuť parmazánu a pikantnost čerstvě mletého černého pepře. Výsledkem je lahodný a křupavý chléb, který je skvělý jako příloha k polévkám, salátům nebo jen tak samotný. 

Focaccia je jedním z mých oblíbených druhů slaného pečiva. A to nejen pro její jednoduchost, ale také variabilitu. Tentokrát jsem se nechala inspirovat tradičním italským pokrmem Cacio e Pepe, který je známý svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Klasická kombinace sýra a pepře zde dostává zcela nový rozměr. Křupavý povrch a jemně peprný vnitřek dělají z tohoto chleba vynikající volbu pro každou příležitost, ať už se jedná o předkrm, přílohu nebo hlavní hvězdu dobrého sendviče.

Jedním z největších kouzel tohoto receptu je jeho všestrannost. Můžete si ho přizpůsobit podle svého vkusu, přidat například čerstvé bylinky jako rozmarýn nebo tymián. Focaccia je také skvělým základem pro různé sendviče či jednohubky – zkuste ji servírovat s tenkými plátky prosciutta, čerstvou rukolou a kapkou olivového oleje.

focaccia

Kdy začít focacciu připravovat, pokud ji chcete podávat k večeři?

Pokud chcete, aby byla focaccia čerstvě upečená právě ve chvíli, kdy budete večeřet, doporučuji začít s přípravou těsta hned ráno. Tento časový odstup umožní těstu dostatečně odpočívat a vám poskytne klid bez zbytečného spěchu.

Chci focacciu péct až zítra. Jak mám těsto přes noc uchovat?

Jakmile přenesete těsto na plech a necháte ho cca 10 minut odpočívat při pokojové teplotě, můžete ho uložit do lednice. Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte ho v lednici maximálně 12-24 hodin. Delší doba by mohla způsobit překynutí těsta.

Jak focacciu uchovávat po upečení?

Já doporučuji uchovávat focacciu v uzavíratelné nádobě na kuchyňské lince, mimo dosah přímého slunečního světla. Takto si focaccia udrží čerstvost výrazně déle než například jen pod alobalem. Před podáváním ji můžete nechat při pokojové teplotě nebo ji rychle ohřát v toasteru či mikrovlnné troubě.

Jaké jsou možnosti servírování nebo jak ji v kuchyni využít?

Focacciu můžete servírovat různými způsoby, v závislosti na příležitosti a vašich chuťových preferencích. Skvěle se hodí jako příloha k polévkám a salátům, kde skvěle doplní lehčí pokrmy. Můžete ji nakrájet na menší kousky a podávat jako předkrm s olivovým olejem a balsamikovým octem.

Další možností je použít focacciu jako základ pro sendviče. Naplňte ji čerstvými ingrediencemi jako jsou rajčata, mozzarella, prosciutto nebo grilovaná zelenina. Focaccia je také vynikající s různými druhy sýrů a uzenin, což z ní dělá ideální součást sýrového talíře.

Cacio e Pepe Focaccia

Cacio e Pepe Focaccia je dokonalá kombinace italské klasiky s nadýchanou focacciou. Tato focaccia je obohacena o jemnou chuť parmazánu a pikantnost čerstvě mletého černého pepře. Výsledkem je lahodný a křupavý chléb, který je skvělý jako příloha k polévkám, salátům nebo jen tak samotný. 
Počet porcí 1 focaccia
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 hluboká mísa

Ingredience
  

  • 512 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 8 g sušeného droždí
  • 455 g vlažné vody
  • 60 ml olivového oleje
  • 75 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 8 g čerstvě mletého pepře

Postup
 

  • Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, vlažnou vodu, sůl a sušené droždí. Směs postačí jen nahrubo promíchat vařečkou tak, aby se ingredience spojily.
  • Těsto zalijte lžicí olivového oleje, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte těsto na 12 až 24h kynout do lednice.
  • Parmezán si nastrouhejte najemno a pepř nadrťte v hmoždíři nebo pomocí mlýnku. Těsto na focacciu vyndejte z lednice a vmíchejte do něj jak pepř, tak parmezán. Znovu promíchejte a nechte na teplém místě další 1h kynout.
  • Plech na pečení vymažte máslem nebo olejem a přesuňte na něj připravené těsto. Rukama těsto na plechu roztáhněte do stran. Nemusíte se obávat, pokud se vám těsto nedostane až do krajů plechu. Těsto bude ještě kynout.
  • Plech přikryjte a nechte na teplém místě opět cca 1h kynout, dokud se na jeho povrchu nezačnou tvořit bublinky.
  • Troubu si předehřejte na 200℃. Těsto zalijte 2-3 lžícemi olivového oleje a pomocí špiček prstů olej do těsta zapracujte.
  • Připravenou focacciu pečte v předehřáté troubě 25-30 minut dozlatova.
Chod: Příloha
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Pečivo, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close