Pikantní kuřecí nudle představují přesně tu večeři, kterou si můžete připravit za pár minut, ale má sakra šmrnc. Svou chutí jsou poměrně výrazné, lehce nasládlé a zároveň pikantní. Mě osobně tenhle recept neskutečně baví a já doufám, že si ho oblíbíte i vy.
Pokud už jste se mnou pár receptů uvařili, dobře víte, že miluju variabilitu. A ta tomuto receptu rozhodně nechybí. Možnosti úprav jsou tady téměř neomezené. Do receptu schováte oblíbenou zeleninu jako je paprika, brokolice nebo fazolky. Vegetariánskou verzi zas snadno připravíte výměnou kuřecího masa za tofu nebo tempeh. Použití různých druhů papriček – od pasty až po celé papričky – vám navíc umožní přizpůsobit úroveň pikantnosti podle vašich preferencí.
Jaké nudle jsou do recepte nejvhodnější?
Pro tento recept jsou nejvhodnější tradiční udon nudle. Jsou široké, vláčné a dokonale absorbují pikantní a sladkou omáčku. Zároveň si však zachovávají svou strukturu a texturu. Pokud však nemáte udon nudle po ruce, můžete použít i jiné druhy pšeničných nudlí, jako jsou soba (pohankové nudle) nebo klasické rýžové nudle.
Obě tyto alternativy také dobře drží omáčku a nabízejí podobný chuťový profil. Pro ty, kdo preferují bezlepkové varianty, jsou skvělou volbou již zmiňované rýžové nudle nebo nudle vyrobené z kukuřičné či bramborové mouky. Takové nudle přinesou lehčí texturu a jsou vhodné pro osoby s alergiemi nebo dietními omezeními. Nezapomeňte, že každá náhrada může mírně ovlivnit konečnou chuť a strukturu pokrmu, takže doporučuji vyzkoušet různé druhy nudlí a najít tu, která vám nejlépe vyhovuje.
A pokud vás baví asijská kuchyně a recepty, které se jejími chutěmi inspirují, určitě vyzkoušejte také recept na Asijské kuře z jednoho hrnce nebo Pad Thai s kuřecím masem.
Pikantní kuřecí nudle
Pomůcky
- 1 WOK pánev
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- špetka chilli (lze vynechat)
- 1 červená paprika
- 1 menší brokolice
- 1 mrkev
Na omáčku:
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky chilli pasty (množství lze upravit dle preference pálivosti)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky a vložte ho do větší mísy. Přidejte kukuřičný škrob, chilli, sůl, pepř, kmín a mletý koriandr. Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se kuře rovnoměrně obalilo v kukuřičném škrobu a koření. Odložte stranou.
- Červenou papriku a mrkev nakrájejte na nudličky a brokolici si rozdělte na menší kousky.
- Všechny ingredience na omáčku společně promíchejte a odložte stranou.
- Ideálně ve WOK pánvi rozehřejte olej a máslo. Máslo nechte rozpustit a smíchejte ho s olejem. Přidejte obalené kuřecí maso a rozprostřete ho rovnoměrně po celé ploše pánve.
- Smažte kuře 7 až 8 minut, dokud nezačne zlátnout a nebude úplně propečené. Během smažení pravidelně míchejte, aby se maso smažilo rovnoměrně.
- Po usmažení kuřecího masa vyjměte kuře z pánve a dejte stranou na talíř. Do téže pánve přidejte nakrájenou zeleninu, lehce osolte a smažte 6 až 7 minut do změknutí. Pravidelně míchejte, aby se zelenina nepřipálila.
- Zatímco se zelenina restuje, uvařte si nudle. Nudle uvařte v hrnci s osolenou vodou dle návodu na obalu.
- Jakmile je zelenina orestovaná, vraťte do pánve kuřecí maso a promíchejte. Do pánve přidejte též uvařené nudle a zalijte připravenou omáčkou.
- Vše důkladně promíchejte, aby se nudle rovnoměrně obalily omáčkou a všechny ingredience se spojily. Nechte celé jídlo ještě pár minut prohřát, aby se všechny chutě hezky propojily. Hotový pokrm můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.