Bagel bez kynutí, které si zvládnete připravit jen ze tří základních ingrediencí? Ano, čtete správně! Stačí vám jen řecký jogurt, mouka a trochu kypřicího prášku. Smíchejte suroviny, vytvořte těsto, to rozdělte na menší kousky, zformujte do tvaru bagelů a šup s nimi do trouby. Výsledkem jsou měkké, chutné bagely, které můžete doplnit o své oblíbené přísady – od krémového sýra po uzeného lososa. Ideální rychlovka na snídani nebo svačinu, kterou zvládne opravdu každý!
Tento recept na bagely jsem objevila během jednoho deštivého víkendu, když jsem dostala chuť na čerstvé, ještě teplé pečivo, ale nechtěla jsem trávit příliš času v kuchyni a čekáním na vykynutí těsta. Ze začátku jsem jako milovník klasického pečiva byla vůči tomuto receptu dost skeptická. Nakonec jsem si tuhle variaci na bagely dost oblíbila. A vzhledem k tomu, jak jsou časově nenáročné je poslední měsíce možna peču častěji, než ty klasické kynutí.
Tipy, jak upéct perfektní bagel bez kynutí
- Nepřepracujte těsto. Čím méně budete s těstem pracovat, tím lépe. Zde platí opačné pravidlo než u klasického kynutého těsta. Proto jakmile se vám podaří ingredience spojit a vytvořit jen lehce lepkavé těsto, ihned vytvarujte bagely a snažte se už s těstem pracovat co nejméně.
- Tvarování. Pokud chcete, aby si bagel zachoval svůj tvar a udržel si typickou díru ve středu, vytvořte bagely s dírou o průměru cca 2-2,5cm. Těsto při vaření ve vodě a následném pečení trochu nabyde, díra se tedy zmenší a pokud by nebyl dostatečně velká, při pečení by se vám z bagelu stala klasická bulka.
- Vaření ve vodě. Pokud chcete chuť bagelu ještě vylepšit, přidejte kromě jedlé sody do vroucí vody také lžíci cukru a soli.
Bagel bez kynutí
Pomůcky
- 1 velká mísa
- 1 větší hrnec
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 2 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžíce sezamových semínek (lze vynechat)
- 1/2 lžičky soli
- 225 g řeckého jogurtu
Na dokončení
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 vejce (na potření)
- sezamová semínka nebo mák na posypání
Postup
- Nejprve si ve velké míse smíchejte mouku, sezamová semínka, kypřicí prášek a sůl. Poté přidejte řecký jogurt a míchejte lžící nebo rukama, dokud nevznikne hutnější těsto. Těsto by mělo být lehké, nadýchané a jen mírně lepivé, ne příliš. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky.
- Těsto rozdělte na 4 stejné části a každou část zformujte do koule. Uprostřed každé koule udělejte dírku a lehce ji zvětšete tak, aby byla asi na palec široká. Tento postup opakujte u všech čtyř bagelů.
- Předehřejte troubu na 180°C. Do velkého hrnce s vroucí vodou přidejte jedlou sodu. Poté do vody postupně přidávejte bagely a nechte je vařit 1-2 minuty. Vyjměte je děrovanou lžící a odložte stranou.
- Plech na pečení si vyložte pečicím papírem. Položte připravené bagely na plech a nechte jim dostatečné rozestupy, ještě vám v troubě trochu nebydou. Potřete každý bagel rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky nebo mákem.
- Bagely dejte do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut dozlatova. Po upečení je nechte zcela vychladnout, ideálně na mřížce.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.