Jednoduché a přitom chuťově božské jídlo, které si můžete připravit klidně i den dopředu. Bude totiž skvěle chutnat i na druhý den. Je proto ideální do předvánočních dní, kdy na klasické vaření nemáme moc času, ale i tak chceme doplnit energii chutným a kvalitním jídlem. Masové kuličky i pečené brambory jen vytáhnete z krabičky, ohřejete, doplníte o oblíbenou zeleninu a omáčku a je hotovo.
Já sama mám přesně taková jídla ráda nejen teď před Vánocemi, ale vlastně během celého roku. Brambory se upečou v troubě skoro samy a pokud si práci chcete ještě ulehčit, na druhý plech můžete dát i masové kuličky. Budou chutnat stejně dobře i upečené. Stačí když je dáte do druhého pekáčku nebo brambory upečete na plechu a masové kuličky k nim na posledních 20 minut přidáte.

Když mám před sebou takhle jednoduchý recept, vždycky se trochu usměju. Vždy mi to připomene, že dobré jídlo opravdu nemusí znamenat strávit hodinu s vařečkou v ruce. Masové kuličky jsem začala dělat hlavně ve dnech, kdy potřebuju mít něco tzv. „ready to go“. Jsou totiž super i ohřáté a nijak se tím dál nevysušují. Navíc si je můžete dochutit podle nálady. Někdy do nich proto přidám trochu chilli, jindy zase víc čerstvým bylinek, které zrovna najdu v lednici.
Co je ale na tomhle jídle úplně nejlepší, je to, jak se k sobě jednotlivé ingredience hodí. Citronové brambory jsou krásně svěží, lehce křupavé zvenku a měkké uvnitř. Přesně ten typ přílohy, která vás neomrzí ani po několika porcích. A dohromady s voňavými masovými kuličkami vytvoří kombinaci, která je jednoduchá, ale zároveň působí tak trochu speciálně.
Taky oceňuju, že je to jídlo, které si vlastně každý může “doladit” podle své chuti. Někdo si k tomu přidá pořádnou porci zeleniny, jiný si rád přidá dip – třeba česnekový jogurtový, tzatziky nebo jen klasický kečup, když není čas na hrdinství. Ať tak nebo tak, je to oběd nebo večeře, která vás neobere o čas, ale přitom dodá pocit, že jste sobě i své rodině dopřáli něco dobrého.

Masové kuličky s pečenými citrónovými bramborami
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 větší mísa
Ingredience
Na citrónové brambory
- 6-8 větších brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citrón
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
Na masové kuličky
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g panko strouhanky
- 1 lžíce nasekaných sušených rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
K podávání:
- domácí tzatziky
- nakládaná červená cibule
Postup
- Troubu si předehřejte na 200℃ a připravte si větší pekáček na pečení. Citrón si rozkrojte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na tenká kolečka, druhou odložte stranou.
- Brambory nakrájejte na osminky a dejte je do větší mísy společně s olivovým olejem, šťávou z 1/2 citrónu, oreganem a solí. Promíchejte a vložte do připraveného pekáčku.
- Brambory dejte péct do předehřáté trouby cca na 40-45 minut.
- Mezitím, co se brambory pečou, si připravte masové kuličky. Cibuli ci nakrájejte nadrobno a stroužky česneku prolisujte.
- Do větší mísy dejte mleté maso, nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, panko strouhanku, sušená rajčata, oregano, pepř, sůl a petrželku. Dobře propracujte a poté ze směsi tvarujte masové kuličky o průměru cca 4-5 cm.
- Kuličky pak opékejte ze všech stran na pánvi dozlatova. Než se kuličky propečou, trvá to cca 10-15 minut.
- Hotové masové kuličky pak podávejte společně s pečenými bramborami, extra tzatziky a nakládanou červenou cibulí.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.