Léto na talíři, tak bych nazvala tenhle salát. Chutná perfektně sám o sobě, ale poslouží i jako skvělá příloha na vaší další grilovačce. A já nevím, co na tomto salátu miluju víc, jestli ten pečený lilek nebo rajčatovou vinagrette. Perfektně křupavé krutony jsou už jen třešinka na dortu.
Sama dobře vím, že lilek nepatří mezi ty nejlevnější suroviny. Nicméně teď v letních měsících se dá často sehnat za super cenu, a tak byste toho měli využít. Protože já lilek miluju, a kdyby mě jeho nákupy neměli zruinovat, na nějaký způsob si ho připravím klidně každý den.
Často se pak ale stává, že právě lilek zmerčíte v obchodě v akci, impulzivně ho koupíte a doma pak nevíte, co s ním. Lilek tak den po dni odpočívá v lednici, až se kolikrát zkazí a místo toho, abyste si ho vychutnali s něčím dobrým, letí do koše. Právě pro tyto případy si uložte někam do záložky tento salát. Nejen, že je snadný na přípravu, ale protože lilek budete péct, nemusí nutně být ani v té nejlepší a nejčerstvější formě.

S čím salát podávat?
Za mě chutná skvěle sám o sobě. Díky burratě a krutonům vás zasytí a obzvlášť v horkých letních den si s ním vystačíte na lehký oběd. Stejně tak ale skvěle chutná s plátkem grilovaného masa nebo bílé ryby. Jakmile si ho jednou připravíte, myslím si, že pak tento salát nebude chybět na žádné vaší grilovačce.
A pokud byste hledali další saláty, které si připravit během horkých letních dní, mám pro vás na blogu ještě spoustu super inspirace. Co třeba tenhle Těstovinový salát bez majonézy, Křupavý brokolicový salát nebo Ředkvičkový salát s jogurtem?

Lilkový salát s rajčaty a krutony
Pomůcky
- 1 salátová mísa
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 4 větší lilky
- 5 lžíc olivového oleje
- 200 g libovolného pečiva
- 30 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1/2 lžíce sušeného oregana
- 250 g čerstvé mozzarelly
- 3 velká masitá rajčata
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- sůl
Na rajčatovou vinagrette:
- 60 ml olivového oleje
- 20 ml vinného octa
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 velké rajče
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
Postup
- Troubu si předehřejte na 220°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Lilky rozpulte, každou polovinu následně podélně rozřízněte a tu pak nakrájejte na menší 2-3 klínky. Lehce je osolte, zakápněte lžicí olivového oleje a vyskládejte na připravený plech.
- Lilky následně dejte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut.
- Mezitím si pečivo nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kostičky chleba na něm orestujte do křupava. Trvá to cca 8-10 minut.
- Jakmile jsou krutony dozlatova opečené, posypte je nastrouhaným parmezánem, promíchejte a stáhněte z plotny. Nechte zcela vychladnout.
- Do salátové mísy dejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, oregano, špetku soli a pepře a dobře promíchejte. Jakmile je lilek upečený, vhoďte ho do mísy a promíchejte s olivovým základem.
- Rajče na dresink nakrájejte na čtvrtiny a dejte ho do kuchyňského mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Vymixujte do hladka.
- Masité rajče i mozzarellu si nakrájejte na plátky. Na servírovací talíř pak rovnoměrně rozdělte opečený lilek, plátky rajčat a mozzarellu. Přelijte rajčatovou vinagrettou a dozdobte kváskovými krutony.
Poznámky
- Mozzarellu můžete vyměnit za jakýkoliv jiný čerstvý sýr jako je burrata, burratina nebo stracciatella.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.