Domácí Bún bò Nam Bô

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
20. 10. 2025

Z vietnamských bister Bún bò Nam Bô určitě znáte, možná jste ale netušili, jak snadná je jeho domácí příprava. Jakmile ho jednou zkusíte, už ho nebudete chtít dělat jinak. Je to jídlo, které v sobě spojuje lehkost i sytost. Můžete ho jíst v létě i v zimě, na oběd i večeři. A možná to je důvod, proč většinu z nás tak baví.

Když se podíváte na seznam ingrediencí, možná budete v šoku z toho, že jich spoustu nemáte doma. V dnešní době už ale není problém tyto suroviny koupit i ve větším supermarketu, proto se toho vůbec nebojte. Ostatně pokud byste žili ve Vietnamu a chtěli si udělat třeba takové škubánky s mákem, sehnat hrubou mouku by byl asi taky trochu oříšek.

Suroviny, které na Bún bò Nam Bô pak navíc využijete ve spoustě dalších receptů inspirovaných asijskou kuchyní. Pokud tedy tenhle typ jídla máte rádi, nemusíte se ani trochu bát, že by vám na ingredience jen sedal prach ve spíži. Já sama mám i tady na blogu hned několik receptů, kde je budete moci využít – Asijské kuře z jednoho hrnce, Masové kuličky se zázvorem po asijsku.

Bún bò Nam Bô

Kde se vzalo Bún bò Nam Bô?

Název „Bun Bo Nam Bo“ se dá přeložit jako hovězí nudle z jižního Vietnamu, ale paradoxně tohle jídlo pochází spíš z Hanoje. Je to taková severní interpretace jižního stylu – žádná horká polévka jako u pho, ale svěží salátová miska, která se jí vlažná nebo studená.

Základem jsou rýžové nudle (bun), na nichž leží tenké plátky hovězího masa marinované v česneku a rybí omáčce. K tomu se přidává spousta čerstvé zeleniny a bylinek jako je křehký salát, klíčky, koriandr, máta, arašídy, cibulka… a celé to propojuje typická vietnamská omáčka nuoc cham, která dodá jídlu šťavnatost a lehce kyselý šmrnc.

Bún bò Nam Bô

Bun Bo Nam Bo

Z vietnamských bister tohle jídlo určitě znáte, možná jste ale netušili, jak snadná je jeho domácí příprava. Jakmile ho jednou zkusíte, už ho nebudete chtít dělat jinak.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredience
  

Na marinování masa:

  • 450 g hovězího masa (flank steak nebo kýta)
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 žlutá cibule (nakrájené na plátky)
  • 1 lžíce nakrájené citrónové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce rýžového oleje
  • 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
  • špetka pepře

Na zálivku:

  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rybího octa
  • špetka soli
  • 1 chilli paprička (nakrájená na tenká kolečka)
  • 125 ml horké vody

Na dokončení:

  • 300 g rýžových nudlí
  • 1/4 hlávky ledového salátu
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mungo klíčků
  • 50 g nepražených a neloupaných arašídů
  • 4 lžíce křupavé smažené cibulky
  • čerstvý koriandr

Postup
 

  • Hovězí maso si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte ho s prolisovanými stroužky česneku, citrónovou trávou, rybí omáčkou, ústřicovou omáčkou, olejem a pepřem. Nechte marinovat alespoň půl hodiny, ideálně hodinu.
  • Mezitím, co se maso marinuje, si uvařte nudle podle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Odložte stranou.
  • Ledový salát si nakrájejte na tenké plátky, mrkev na tenká kolečka nebo nudličky a odložte stranou.
  • Připravte si také omáčku. Všechny ingredience na omáčku kromě horké vody dejte to misky. Dobře promíchejte a pak zalijte horkou vodou a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Omáčku ochutnejte – každá rybí omáčka i ocet jsou trochu jinak výrazné, proto je množství orientační.
  • Na pánvi rozpalte trochu oleje a namarinované maso zprudka orestujte. Maso by se nemělo dusit, ale spíš rychle zkaramelizovat na povrchu. Do pánve nalijte i zbytek šťávy, co vám zbyl v misce po marinování masa a dobře promíchejte.
  • Do misky dejte porci nudlí, na ni salát, klíčky a zeleninu. Přidejte maso, přelijte omáčkou a posypte arašídy, cibulkou a čerstvým koriandrem.
Kalorie: 650kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Asie, Bez alkoholu, bez laktózy, Hovězí

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close