Těstoviny alla Nerano jsou ikonickým pokrmem z oblasti Kampánie, konkrétně z malebné vesničky Nerano na Amalfském pobřeží. Tento jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný recept vznikl v 50. letech 20. století v jedné z místních trattorií a jeho hlavní hvězdou jsou smažené cukety. Spojením s těstovinami, máslem, parmezánem a tradičně i sýrem provolone del Monaco vzniká krémová omáčka, která dokonale vystihuje kouzlo italské kuchyně – minimum surovin, maximum chuti.


Těstoviny alla Nerano
Pasta alla Nerano jsou italské těstoviny se smaženou cuketou pocházející z vesnice Nerano na Sorrentinském poloostrově. Na přípravu si vystačíte s pár základními ingrediencemi a já věřím, že si těstoviny zamilujete.
Pomůcky
- 1 hlubší pánev
Ingredience
- 250 g těstovin (ideálně špagety)
- 2 menší cukety
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 25 g másla
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 100 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Cuketu si nakrájejte na 2-3 mm silná kolečka. Stroužek česneku si oloupejte a listy bazalky nahrubo nasekejte.
- V pánvi rozpalte olej a přidejte oloupaný stroužek česneku. Jakmile začne zlátnout, z pánve ho vyndejte.
- Postupně v ochuceném oleji smažte na plátky nakrájenou cuketu. Smažte jí po částech, ať má cuketa v pánvi dost prostoru, aby se každý kousek opravdu hezky osmažil dozlatova.
- Osmažené plátky cukety vyskládejte na papírovou utěrku a nechte je lehce okapat.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Vodu osolte a dejte do ní vařit těstoviny. Vařte je dle návodu na obalu tak dlouho, aby byly al dente. Část vody z těstovin si odložte stranou.
- Do rozehřáté pánve vraťte osmažené plátky cukety, přidejte uvařené špagety, máslo a čerstvou bazalku. Promíchejte a přidejte trochu vody z těstovin.
- Pánev nyní odstavte z plotny, směs už není třeba dál prohřívat. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán a dobře promíchejte. Postupně přidávejte po troškách vodu z těstovin a dále míchejte, dokud se vám nevytvoří krásně krémová omáčka.
- Hotové těstoviny můžete dochutit čerstvě namletým pepřem a rozdělte je na talíře. Podávejte ideálně ihned, ozdobené extra lístky bazalky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.